Srbija kroz vekove u Muzeju istorije Jugoslavije

Izvor: Blic, 10.Feb.2014, 08:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbija kroz vekove" u Muzeju istorije Jugoslavije

Povodom obeležavanja Sretenja, Dana državnosti Srbije, Muzej istorije Jugoslavije će realizovati izložbu "Srbija kroz vekove" čije je svečano otvaranje najavljeno za 12. februar u 14 sati. Muzej istorije Jugoslavije

Izložba „Srbija kroz vekove" podsetiće posetioce na činjenice iz istorije Srbije, omogućava im da saznaju interesantne podatke iz prošlosti, da pronađu istorijske teme u različitim oblastima života, pruža motiv da se vratimo nekim događajima iz kulturne, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ekonomske, političke istorije, podseća da se informacije o istoriji mogu naći na neočekivanim mestima i u neočekivanim predmetima...

Takođe, donosi neke od mogućih priča koje pričaju izloženi eksponati Muzeja istorije Jugoslavije: priče o brodu kojim je poslednji turski komandant otišao iz Srbije, o srpskim zlatnicima, o sablji Sinan paše, o borbi za priznavanje narodnog jezika, o vojnim strategijama srpskih vojvoda, o stvaranju nacionalnog knjižnog fonda, o ratnom novcu kraljevine Srbije, o dvorskoj jahti dinastije Karađorđevića, o posthumnim markama kralja Aleksandra 'sa greškom'...

Biće predstavljeno četrnaest eksponata iz fondova Muzeja istorije Jugoslavije, koji su pokloni Josipu brozu Titu, na svojevrstan način, bogatstvom svojih sadržaja, protežu se kroz osam vekova srpske istorije, ne propuštajući skoro nijedan važan period od njenog nastanka, u XII veku, sve do smrti kralja Aleksandra Karađorđevića, 1934. godine.

Zlatni i srebrni novac svedoči o usponu srpske države u različitim periodima, sablje pričaju o borbama za oslobodjenje od dve velike imperije – turske i austrougarske, makete brodova o tehničkom, a knjige i rečnici o kulturnom uzdizanju. Svi zajedno oni su nosioci istorijskog sećanja jednog malog naroda i njegove neprekidne borbe za očuvanje nacionalnog ponosa.

Razlozi za njihovo izlaganje ne kriju se samo u pomenutim vrednostima. Sledeći ih pojedinačno, kroz istoriju, setićemo se i nesrećne sudbine velikog srpskog pesnika Vladislava Petkovića Disa, koji je život izgubio na brodu kojim se vraćao iz Francuske a koji su potopile nemačke podmornice u blizini Krfa, 1917. godine.

Možda na istom onom brodu sa kojim je potopljen i najveći deo tiraža srpskog zlatnog i srebrnog novca koji je kovan u Francuskoj i čiji je redak primerak prikazan na izložbi. Maketa dvorske jahte dinastije Karađorđevića, koja je posle Drugog svetskog rata pretvorena u isto tako velelepan rečni brod Krajina, koji je koristio Josip Broz Tito, i koji danas tužno propada nasukan ispod mosta Gazela.

Neki će, u maketi prvog srpskog parobroda Deligrad, na njegoovj palubi, ugledati poslednjeg turskog komandanta, Ali-Riza pašu kako 1867. godine odlazi iz Beograda, nedugo posle čega Srbija i formalno postaje nezavisna nakon Berlinskog kongresa.

Kustosi izložbe su Veselinka Kastratović Ristić, Momo Cvijović i Ana Panić, za dizajn su zadužene Andreja Mirić i Monika Lang.

Izložba će biti otvorena do 12. marta, svakoga dana od 10 do 18 časova.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.