Srbija jedina u regionu povećava broj specijalnih vojnih jedinica

Izvor: Beta, 02.Feb.2020, 11:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija jedina u regionu povećava broj specijalnih vojnih jedinica

Odlukom da transformiše do sada jedinstvenu Specijalnu brigadu u zasebnu padobransku i brigadu za specijalne operacije Srbija postaje jedina država regiona koja se opredelila za povećanje broja jedinica te vrste u oružanim snagama, piše portal Balkanska bezbednosna mreža.Zvaničnici Srbije u obrazloženju navode da su se odlučili na taj korak da bi nastavili tradicije nekadašnje 63. i 72 brigade, da bi se povećala brzina reagovanja, pojednostavio lanac komandovanja i odgovorilo savremenim izazovima, rizicima i pretnjama."Druge armija regiona takodje pokazuju ambiciju da specijalne jedinice prilagode savremenim izazovima i pretnjama ali primenjuju drugačiji pristup. Umesto brojnosti, akcenat je stavljen na pooštravanje kriterijuma za odabir ljudstva, obuku i zajednički angažman u regionalnim i medjunarodnim okvirima", navodi se u tekstu.Taj portal navodi da Madjarska ima samo jednu brigadu za specijalne operacije "Vitez Arpad Bertalan" nastalu od istoimenog puka, čije jezgro čine 34. bataljon za specijalne operacije "Laslo Berčenji" i 88. laki mešoviti padobranski bataljon."Važnost koju Budimpešta pridaje specijalnim snagama ilustruje podatak da je u toj zemlji oktobra prošle godine formirana Regionalna komanda za specijalne operacije četiri geografski povezane članice NATO: Madjarske, Slovačke, Hrvatske i Slovenije", dodaje se.Rumunija, kao najveća i najmnogoljudnija zemlja regiona, od 2011. godine ima brigadu za specijalne operacije "Mihail Vitezaul". U okviru ...

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija jedina u regionu povećava broj specijalnih vojnih jedinica

Izvor: Danas, 02.Feb.2020

Odlukom da transformiše do sada jedinstvenu Specijalnu brigadu u zasebnu padobransku i brigadu za specijalne operacije Srbija postaje jedina država regiona koja se opredelila za povećanje broja jedinica te vrste u oružanim snagama, piše portal Balkanska bezbednosna mreža.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.