Izvor: Blic, 28.Avg.2016, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbija je meta politika koje ne idu u korist mira"

Srbija je nesumnjivo meta politika koje ne idu u korist dobrosusedskih odnosa i očuvanja mira i stabilnosti u regionu, ocenjuje poslednje događaje u Hrvatskoj i BiH politički analitičar Dušan Janjić.

Janjić kaže da je zbog toga došlo vreme da se Srbija okrene sebi, da manje snage i medijskog prostora daje drugima, kao i da postigne nacionalni konsenzus za ozbiljan plan kako da se suprotstavi rizicima terorizma.

- Okrenimo se sebi, ojačajmo, a drugi će se onda >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prerasporediti - rekao je Janjić.

Odluku da se obustavi istraga protiv Almira Merdića, jednog od glavnih osumnjičenih za napad na premijera Aleksandra Vučića u Srebrenici, Janjić vidi kao pokazatelj da BIH kao država ne funkcioniše i da tužilaštvo nije u stanju da uradi posao.

- Čak ako konkretno čovek nije kriv, neko je kriv, jer to se dogodilo. Znači institucije u regionu ne funkcionišu - kaže Janjić i smatra da se kriza zbog toga što političke elite nisu u stanju da odgovore na izazove svojih društava i država premešta u jednu ideološko-propagandu eskalaciju.

Milanović upropastio ekonomiju, HDZ ne može da formira vladu

Kao primer naveo je Hrvatsku u kojoj Zoran Milanović kao premijer nije mogao da reši probleme i koji je, kaže, upropastio ekonomiju, dok HDZ nije mogao da formira vladu.

Janjić veruje da se ta eskalacija može prevazići na dva načina, ili da "šumar dođe u šumu da zavede red" što se, kaže, najverovatnije neće dogoditi, ili da se Srbija osloni na svoju stranu.

- Kao i 90-tih godina, kada se smiruje Bliski istok i Centralna Azija, Balkan je poligon za dodatnu igru. Spoljne sile nemaju interesa da se dublje bave nema, da smiruju političare, a koliko potpaljuju, videćemo - kaže Janjić.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Janjić: Srbija je meta politika koje ne idu u korist mira

Izvor: RTS, 28.Avg.2016

Povodom poslednjih događaja u Hrvatskoj i BiH, politički analitičar Dušan Janjić ocenio je da je Srbija nesumnjivo meta politika koje ne idu u korist dobrosusedskih odnosa i očuvanja mira i stabilnosti u regionu. . Janjić...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.