Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Maj.2021, 13:22

"Srbija je lider u privlačenju investicija" Premijerka Brnabić saopštila sjajne vesti, raste prosečna plata!

Vakcinacija je put ka bržem ekonomskom rastu

Srbija je danas zemlja sa najvećim prosečnim platama u regionu Zapadnog Balkana, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić i dodala da se nada da ćemo do kraja godine prestići i Bugarsku u tom pogledu.

Ona je apelovala na građane da se vakcinišu, kako bismo se što pre vratili normalnom životu, a samim tim napravili još bolje ekonomske rezultate.

Brnabić je navela da je Srbija delila >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << nesrećnu ekonomsku sudbinu regiona do 2014. godine, do 2012. bila na samom začelju, ali da je danas situcija potpuno drugačija.

- Nadam se da ćemo do kraja godine prestići i Bugarsku, kao članicu EU, po prosečnim platama. Sve je bolje, ali moramo da nastavimo da se borimo, radimo najbolje i najviše što umemo, da zaustavimo koronu, da je pobedimo, da bi se život vratio u normalu - rekla je Brnabić odgovarajući na pitanja novinara u Žagubici.

Podsetila je da je za ovu godinu bio zacrtan rast od 6 odsto, dodajući da se nada da će on biti između 6,5 i sedam odsto.

- Predsednik Aleksandar Vučić nam je podigao lestvicu, jer je bio dobar prvi kvartal. Ekonomski rast znači rast plata i penzija, samo da nastavimo da radimo kao do sada - rekla je Brnabić.

Premijerka je navela da je EU Srbiji veliki i značajan partner, ali da zemlje članice dobijaju neuporedivo više sredstava, nego Srbija kroz predpristupne fondove.

Ona je dodala da je najveća pomoć i podrška EU od investitora koji dolaze iz zemalja Unije, pre svega iz Nemačke.

- Lideri smo u privlačenju investicija, a 63.000 ljudi u Srbiji radi u nemačkim kompanijama, dok 70 odsto izvoza svega, poljoprivrednih prozivoda, stočarstva, do tehnološki najnaprednijih proizvoda, autorskih prava, intelektualne svojine, ide na tržište EU - ukazala je Brnabić.

Podsetila je da je EU napravila investicioni plan za Zapadni Balkan, u kojem Srbija učestvuje sa važnim energetskim, infrastrukturnim projektima.

- Dobro ide, ali je neuporedivo sa susedima, koji su članice EU. Zato moramo da se uzdamo u sopstvene kapacitete, da imamo dobru administraciju, jaku upravu, da investitori nastave da dolaze - rekla je Brnabić.

Zato je ponovila da je od ključnog značaja proces vakcinacije, jer što se pre svi vakcinišemo, budemo bezbedni i stabilno, pobedićemo koronu i vratiti normalnom se normalnom životu, ekonomskom i u svakom drugom smislu.

- Samo vakcinacija. Vakcinacija je pitanje nacionalne bezbednosti - zaključila je Brnabić.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.