Srbija jača vojne sposobnosti kroz međunarodne vojne vežbe

Izvor: Southeast European Times, 05.Feb.2015, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija jača vojne sposobnosti kroz međunarodne vojne vežbe

Ivana Jovanović za Southeast European Times iz Beograda -- 5.2.2015.

05/02/2015

Srbija je unapredila sposobnosti i intreroperabilnost svoje vojske većim učešćem u međunarodnim vežbama.

Za srpsku vojsku je 2014. bila godina intenzivnog rada na usavršavanju sposobnosti svih njenih delova – kopnenih, vazduhoplovnih i specijalnih jedinica – kroz regionalne i međunarodne vežbe sa nizom partnera. Prema srpskom ministarstvu odbrane, vojni kontingenti >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << učestvovali su u preko 20 međunarodnih vežbi tokom prošle godine.

„Međunarodne vojne vežbe izvode se radi dostizanja i unapređivanja interoperabilnosti koja predstavlja sposobnost Vojske Srbije da sa oružanim snagama drugih zemalja izvodi efektivnu obuku, vežbe i operacije u zajedničkim misijama i zadacima“, rekao je portparol srpskog ministarstva odbrane major Jovan Krivokapić za SETimes.

Više prošlogodišnjih vežbi uključivalo je vojske Srbije, SAD i NATO-a.

Srbija je jedna od pet zemalja domaćina sedme godišnje Komandno-štabne vežbe podržane računarskim simulacijama, pod nazivom Viking 14, koja je bila fokusirana na saradnju u rešavanju kriza na područjima sukoba. Viking 14 je najsveobuhvatnija međunarodna vojna vežba podržana računarskim simulacijama, a pokrenuli su je SAD i Švedska 1999. godine. Platinasti vuk 14 i Platinasti vuk 15 održani su u bazi Jug u Bujanovcu, na jugu Srbije, 20 kilometara od administrativne linije sa Kosovom, u Kopnenoj zoni bezbednosti.

Ove vežbe su osmišljene tako da unaprede sposobnost bezbednosnih snaga da unapređuju mir, stabilnost i prosperitet u regionu. Dve vežbe su okupile pripadnike regionalnih oružanih snaga, kao i pripadnike Korpusa mornaričke pešadije SAD iz Komande američkih vojnih snaga u Evropi.

„Vežbe u saradnji sa Evropskom komandom Oružanih snaga SAD namenjene su pre svega snagama Vojske Srbije deklarisanim za učešće u mirovnim operacijama“, rekao je Krivokapić.

Zajedno sa vojnicima zemalja članica NATO i partnerskih zemalja srpski vojnici učestvovali su i u nekoliko drugih vežbi koje je vodila komanda američkih vojnih snaga u Evropi. Zajednička rešenost II i III (Combined Resolve II, III) bile su multinacionalne vežbe koje su vodile Američke oružane snage u Evropi, a uključivale su više hiljada učesnika iz 12 savezničkih i partnerskih zemalja. Zajednički poduhvat (Combined Endeavour) vežba je Komande Oružanih snaga SAD Evropi koja je okupila 40 zemalja, a bila je fokusirana na testiranje komunikacije i delovanja multinacionalnih snaga na ratištima.

Krivokapić kaže da su srpski vojnici, kroz saradnju sa Programom NATO za vojnu obuku i vežbe, učestvovali u vežbi Regeks 14 u Turskoj i bili posmatrači Anakonde i Trozupca u Poljskoj i Nemačkoj.

„Vežbe iz ove grupe realizovane su kako bi se ispunile tehnike i procedure NATO-a i imaju značajan uticaj na povećanje nivoa interoperabilnosti Vojske Srbije“, rekao je Krivokapić.

Kada je u pitanju vojna obuka sa susedima, srpski i mađarski vojnici učestvovali su u dve zajedničke vežbe – Susedi 2014 i Gvozdena mačka 2014. Srpske snage takođe su se pridružile Hrvatskoj u održavanju vežbe Zajednički odgovor 2014.

Prema Krivokapićevim rečoma, planirane su zajedničke regionalne vežbe na taktičkom nivou, sa ciljem unapređivanja saradnje sa oružanim snagama drugih zemalja. „Vežbe nastale dogovorom Foruma načelnika generalštabova balkanskih zemalja već su tradicionalne, a njihov najveći kvalitet je razmena iskustva sa pripadnicima oružanih snaga balkanskih zemalja i jačanje uzajamnog razumevanja u regionu“, rekao je Krivokapić za SETimes.

Krajem 2014 Srbija je održala zajedničku vežbu Srem 2014 sa Rusijom, u Vojvodini. Cilj vežbe bio je da srpski vojnici posmatraju tehnike i procedure ruske vojske.

Marko Milošević, istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, kaže da se kontaktima između vojski i saradnjom srpske vojske unapređuju ne samo vojne sposobnosti, nego i bezbednost regiona.

„Kroz zajedničke vežbe oružane snage postaju bolje obučene i doprinose boljoj nacionalnoj i regionalnoj bezbednosti, kao i globalnoj. Kroz te vežbe naša vojska postaje dobro obučena za borbu protiv međunarodnog terorizma. Videli smo konkretne rezultate tih vežbi kada su se naše jedinice u zalivu u Somaliji čuvale brodove od terorističih napada“, rekao je Milošević za SETimes.

On dodaje da je najvažnija prednost učešća u vojnim vežbama prilika upoznavanja sa standardima NATO kako bi oni mogli da se primene u sklopu reformskom procesu u zemlji.

„Vojno osoblje stiče dragoceno iskustvo koje je korisno za borbenu gotovost. Takav vid interoperabilnosti je vrlo važan za učešće naših vojnika u mirovnim misijama UN i EU“, zaključuje Milošević.

Koje još korake Srbija i zemlje regiona mogu da preduzmu kako bi unapredile svoje sposobnosti i interoperabilnost? Recite nam šta mislite ispod teksta.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.