Srbija ima dovoljno vakcina i za treću dozu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Avg.2021, 17:10

Srbija ima dovoljno vakcina i za treću dozu

Srbija ima dovoljno vakcina protiv koronavirusa i za davanje treće doze, izjavila je premijerka Ana Brnabić i navela da je vakcinisano više od 50 odsto punoletnog stanovništva, ali da to nije dovoljno da se stekne kolektivni imunitet.

Srbija neće nabavljati nove vakcine, a od postojećih količina doniraće zemljama koje su ugrožene, kao što su afričke.

Oko 2 miliona i 700 hiljada punoletnih građana, odnosno 50,1 odsto vakcinisano je, ali smo još uvek daleko >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << od kolektivnog imuniteta.

“Ja bih iskoristila još jednom šansu da apelujem na sve ljude koji se još uvek nisu vakcinisali, a posebno na mlade ljude da se vakcinišu zato što svaka vakcinisana osoba znači veću bezbednost za sve nas i čitavu našu zemlju“, rekla jeAna Brnabić, predsednica Vlade Srbije.

Toj bezbednosti doprineli su i Surčin, Ćuprija, Preševo, Vršac i Prokuplje, koji su se pridružili grupi od 58 lokalnih samouprava sa više od 50 procenata vakcinisanih.

Srbija ima dovoljno vakcina i za treću dozu, u četvrtom kvartalu treba da nam stignu Modernine, a nove nabavke se ne planiraju.

“Mi ćemo dodatno donirati vakcine zemljama koje su posebno ugrožene. Našim partnerima, tradicionalnim prijateljima, recimo u Africi“, rekla je Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije.

U Novom Sadu je epidemijska situacija trenutno mirna, zahvaljujući, pored ostalog, i činjenici da se u gradu vakcinisalo 54,2 posto, odnosno preko 170 hiljada građana.

Dnevno se vakciniše od 50 do 250 Novosađana, a taj broj morao bi biti veći, poručuje gradonačelnik i dodaje da vakcina smanjuje rizik od najgoreg scenarija.

“Imate proslavljenog našeg sportistu, Olimpijca Slavka Obadova koji je imao sve pretpostavke da bi bio u velikim iskušenjima sa koronom, njega je sačuvala činjenica, da je primio vakcinu, završio je na Infektivnoj, ali je preživeo zbog vakcine“, rekao je Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

Na Infektivno odeljenje Kovid bolnice u Batajnici hospitalizuju se uglavnom mlađi pacijenti koji se nisu vakcinisali, i koji su boravili u nekoj od turističkih destinacija.

U toj zdravstvenoj ustanovi upozoravaju na to da se situacija pogoršala, jer je za svega nedelju dana dupliran broj pacijenata na lečenju i apeluju na građane da se vakcinišu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.