Srbija i protesti: Zašto poljoprivrednici ponovo najavljuju blokade puteva

Izvor: B92, 16.Maj.2023, 08:15

Srbija i protesti: Zašto poljoprivrednici ponovo najavljuju blokade puteva

Posle neuspelih pregovora sa predstavnicima vlasti, poljoprivredna udruženja su najavila protest, a ukoliko se zahtevi ne ispune u roku od dva dana i dolazak traktorima do Beograda.

Drugi put u manje od godinu dana, poljoprivrednici u Srbiji najavili su blokade puteva, nezadovoljni otkupnom cenom poljoprivrednih proizvoda.

Razgovori sa predstavnicima vlade u ponedeljak, 15. maja nisu dali rezultate, pa su za utorak u 12 sati najavili protest širom zemlje, uz poruku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da ako im u naredna dva dana ne budu ispunjeni zahtevi, masovno dolaze u Beograd.

"Sramota je što mi moramo da izađemo na ulice kako bismo došli do rešenja, a u poslu smo jer je sezona, ali to nam je jedino rešenje.

"Mi nemamo drugi način, prosipa se mleko, ljudi su u debelom gubitku, oni ne shvataju da su mnogi preko noći postali prosjaci", kaže ogorčeno Dejan Trajković, stočar iz Pančeva za BBC na srpskom.

Poljoprivrednici traže povećanje subvencija po hektaru obradive površine, da premija za litar mleka umesto 15 bude 20 dinara kao i minimalnu otkupnu cena mleka od 78 dinara po litru plus prihod na dodatnu vrednost (PDV).

Na listi zahteva je i da se na dizel ne obračunavaju akciza i PDV, da se uvede prelevman (zaštitna taksa) na mlečne proizvode koji se uvoze iz Evropske unije i država potpisnica sporazuma CEFTA (Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Rumunija, Crna Gora i Srbija) kao i da se trenutna subvencija po kravi od 30.000 dinara uveća za 10.000 dinara.

Zahteve je sastavilo nekoliko udruženja poljoprivrednika, kaže Miroslav Matković iz "Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice".

"Tražimo i da cena pšenice po kilogramu bude 33 dinara, kako bi se pokrili troškovi, a ne 18 koliko vlasti nude, jer po tako niskoj ceni, mi ne može da je proizvodimo.

"U ovom trenutku ima oko 800.000 tona pšenice viška, a žetva počinje za mesec dana.

"Već zaduženi poljoprivrednici će je prodati po tako niskoj ceni kako bi pokrili dugove i opet će biti izigrani, a trgovački lanci će opet pokupiti kajmak", objašnjava on za BBC na srpskom.

Televizija N1 objavila je krajem marta prilog o stočaru iz sela Stajićevo kod Zrenjanina koji je deset dana uzastopno prosipao svo proizvedeno mleko u znak protesta što nijedna mlekara nije želela da otkupi.

Stočar Dejan Trajković napominje da je situacija sada takva da je 50 do 60 farmi prinuđeno da prosipa mleko.

"Mlekare ako i otkupe kasne sa plaćanjem i do tri meseca, proizvođačima se plaća 20 dinara po litru i kome onda da dam tri tone mleka, ko će to uzeti, a i zakonski ne možete da poklonite mleko.

"U svetu, država je ta koja kontroliše proizvodnju mleka, jer je to strateški proizvod, samo ovde nije", dodaje Trajković koji već 25 godina vodi farmu blizu Pančeva.

Među zahtevima je i uvođenje prelevmana na mlečne proizvode, zaštitne takse kojom se nadoknađuje razlika između niže cene uvezene robe i više cene domaćeg proizvoda.

Mlekare su početkom januara 2023. počele da smanjuju cene mleka koje su podignute jesenas kada je došlo do nestašica.

Tada se uvozila velika količina, čime se na tržištu obarala cena domaćeg mleka.

Zato stočari sada traže da prelevman za litar mleka iznosi 15 dinara, a 300 ili 400 dinara za kilogram sira.

Trajković kaže da je to način da se zaštiti domaće tržište.

"Ako je cena sira u Evropi 2,6 evra po kilogramu, a naše mlekare ga prodaju za po 800 dinara, što mu dođe 7,5 evra, vi morate 4,5 do 5 evra da stavite kao prelevman kako biste zaštitili mlekare i primarne proizvođače", tvrdi on.

Narodni poslanik Marijan Rističević kaže da bi "uvođenje tih taksi na proizvode CEFTA tržišta gde ostvarujemo suficit bilo tragično, jer bi slične mere i te države mogle da nametnu nama za drugu robu."

"Oni traže da se zabrani uvozi iz EU, a dozvoli izvoz", govori on.

Tvrdi i da je zahtev da minimalna cena mleka bude 78 dinara plus PDV nerazumna.

"Cena sirovog mleka utiče na gotov proizvod, što bi dovelo do poskupljenja od 30 odsto, onda bi bili još manje konkurentni spram uvoznog mleka za koji traže prelevmane, koji ne mogu da traju beskonačno.

"To može da dovede do inflacije, pri čemu će doći do pada tražnje, a samim tim i otkupa", navodi predsednik Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Skupštine Srbije.

Ratari i stočari od vlasti očekuju i da im se obezbedi cena poljoprivrednih proizvoda, pšenice, kukuruza, soje i drugih, kao, kako tvrde, na berzama u Budimpešti i Parizu.

Traže i da umesto trenutnih 9.000 dinara koliko iznose subvencije za prijavljene površine dobiju gotovo šest puta više.

Nezadovoljni ishodom sastanka u Nemanjinoj 10, predstavnici poljoprivrednika najavili su proteste za utorak 16. maj širom države.

Ideja im je, objašnjava Matković iz Subotice, da u prepodnevnim časovima dođu do gradskih skupština, mesnih zajednica, a u nekim sredinama će blokirati i mostove.

"Ukoliko se do četvrtka ništa ne promeni, masovno ćemo da krenemo traktorima ka Beogradu", ističe on.

Poljoprivrednici su traktore izveli na ulice i u avgustu 2022. kada su posle osam dana i niza pregovora postigli dogovor sa Vladom Srbije, o čemu je BBC izveštavao.

Ključni zahtev poljoprivrednika tada je bio da cena po kojoj bi se otkupljivao suncokret ne bude niža od 700 evra po toni, odnosno 90 dinara po kilogramu zrna suncokreta.

Na listi zahteva bilo je i privremeno ukidanje akciza za gorivo i plavi dizel tokom prolećne setve, što su i ovog pita tražili.

Vlada je tada predložila konačnu cenu suncokreta poljoprivrednim proizvođačima od 73 dinara po kilogramu, a isplata je bila dogovorena do 15. oktobra 2022.

Dodatno, Vlada se obavezala da u narednom periodu razgovara sa stočarima o merama u ovoj oblasti.

Istim dokumentom, poljoprivrednicima je obezbeđen moratorijum na kredite u periodu od 12 meseci.

"Oni opet kupuju vreme, mi ne želimo da se oduzme nešto jednima, da bi se dalo drugima, problemi su zajednički i tražimo da se ispune zahtevi za sve", tvrdi Dejan Trajković.

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Srbija i protesti: Zašto poljoprivrednici ponovo najavljuju blokade puteva

Izvor: Radio 021, 16.Maj.2023

Posle neuspelih pregovora sa predstavnicima vlasti, poljoprivredna udruženja su najavila protest, a ukoliko se zahtevi ne ispune u roku od dva dana i dolazak traktorima do Beograda.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.