Srbija i masovna ubistva: Lažne vesti o tragedijama koje su potresle zemlju

Izvor: B92, 09.Maj.2023, 16:59

Srbija i masovna ubistva: Lažne vesti o tragedijama koje su potresle zemlju

Koje su neistine su objavljivane u vezi sa dva masovna ubistva i koje informacije su ipak tačne

Za manje od dva dana u krugu od pedesetak kilometara u Srbiji desila su se dva masovna ubistva i niz povezanih incidenata.

Efekat kopiranja zločina, Verterov efekat, medijske spirale i socijalne infekcije, stvarni su fenomeni sa kojima se društvo suočava u ovakvim situacijama.

Tragedije poput ovih u Beogradu i Mladenovcu, pokazalo se i u prošlosti, uvek stavljaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << medije na test etičnosti izveštavanja zbog objavljivanja identiteta i fotografija maloletnika, načina pristupa izvorima i žrtvama, intervjuisanja maloletnika, zloupotrebe emocija, objavljivanja grafičkih fotografija, raznih spiskova.

U okviru fenomena lažnih vesti, dolazi i do kopiranja i prenošenja netačnih informacija, izmišljenih citata, zloupotrebe tuđih fotografija i zamene identiteta, kao i paušalnog tumačenja simbola i natpisa na odeći.

Ubrzo posle pucnjave u beogradskoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", niz medija iz Srbije i regiona objavio je netačnu informaciju da je nastavnica istorije preminula, navodi portal Fejknjuz Tragač koji se bavi dekonstrukcijom lažnih vesti.

"Dvoje učenika i nastavnica su sasvim dobro, potpuno su stabilni i budni", izjavio je direktor Kliničkog centra Srbije Milika Ašanin medijima u četvrtak rano izjutra.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić je dva dana na posle tragedije je potvrdila da je nastavnica "spuštena u manje intenzivnu negu".

Ubrzo posle pucnjave, društvenim mrežama se raširila informacija da su potrebni dobrovoljni davaoci krvi.

U prenošenju poziva za davaoce, došlo je do izmene teksta i neko je dodao da se traže samo davaoci krvi koji nisu vakcinisani protiv virusa Kovid-19.

Zavod za transfuziju krvi, a potom i Institut za transfuziju krvi Srbije, demantovali su ove navode, preneo je Fejknjuz Tragač.

Za ovaj portal akademik Matija Bećković takođe je demantovao da stoji iza citata o američkoj kulturi, molitvama i vrlinama koji se raširio društvenim mrežama i aplikacijama za razmenu poruka.

"Neko je to napisao mesto mene!", napisao je Bećković u odgovoru za Fejknjuz Tragač

Detalje o ovim dekonstrukcijama i spisak medija koji su preneli dezinformacije možete pročitati u tekstu na sajtu Fejknjuz Tragača.

Tamo se mogu pronaći i druge neistine poput izmišljene pesme glumca Žarka Lauševića, potpisivanja funkcionera vladajuće Socijalističke partije Srbija (SPS) Dušana Bajatovića kao ministra prosvete i lažnih poziva da se osumnjičeni pusti na slobodu.

Pogledajte video: Kako su širom regiona izjavili saučešće

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Srbija i masovna ubistva: Lažne vesti o tragedijama koje su potresle zemlju

Izvor: Radio 021, 09.Maj.2023

Koje su neistine su objavljivane u vezi sa dva masovna ubistva i koje informacije su ipak tačne

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.