Srbija i Turska potpisale ekonomske sporazume

Izvor: Southeast European Times, 28.Okt.2009, 22:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija i Turska potpisale ekonomske sporazume

Uprkos njihovim razlikama oko Kosova, dve zemlje su razvile strateško partnerstvo.

28/10/2009

Igor Jovanović za Southeast European Times iz Beograda -- 28/10/09

Turski predsednik Abdulah Gul završio je u utorak (27. oktobra) dvodnevnu posetu Srbiji tokom koje potpisano više ekonomskih sporazuma. Gul je istakao da su turske kompanije zainteresovane za investiranje u Srbiji, a posebno u njenu infrastrukturu, s obzirom na idealan položaj Srbije na Balkanu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << />
Bilateralni odnosi su jaki, pružio je on uveravanja srpskom kolegi Borisu Tadiću. "Mada mi [Srbija i Turska] ne delimo zajedničku granicu, živimo kao dobri susedi", rekao je Gul.

Taj odnos ima šire implikacije, istakao je on. "Sve dok su odnosi između Srbije i Turske tako dobri ne treba strahovati za mir u regionu", rekao je Gul.

Tadić je dodao da dve zemlje dele strateške ciljeve. "Mi snažno podržavamo jedni druge u procesu evropske integracije i sarađujemo unutar programa Partnerstvo za mir. Mi smatramo da je Turska jedan od najvažnijih globalnih faktora", rekao je Tadić.

Ponavljajući da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova, Tadić je istakao da diplomatski odnosi Ankare sa Prištinom ne treba da utiču na tursko-srpske odnose.

Turska delegacija u Srbiji uključivala je članove poslovne zajednice i eksperte za izgradnju puteva, kao i eksperte za pretvaranje vojnih aerodroma u civilne. Turska i srpska delegacija potpisale su sporazume o ekonomskoj, infrastrukturnoj, tehničkoj, socijalnoj i finansijskoj saradnji.

Prethodno su dve zemlje potpisale sporazum o slobodnoj trgovini koji će stupiti na snagu do kraja ove godine.

Turska delegacija koju su uglavnom činili Muslimani takođe je posetila Sandžak, region u Srbiji u kojem živi najveći broj Bošnjaka. Delegacija je prenela spremnost Turske da investira u izgradnju autoputa kroz Sandžak. Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović saopštio je da će turske kompanije investirati u infrastrukturu grada koja je trenutno u lošem stanju.

Tokom Gulovog boravka srpsko ministarstvo ekonomije i turska kompanija Turker potpisali su sporazum o investiciji te kompanije u Bujanovačku Banju na jugu Srbije.

Beograd je bio domaćin nizu važnih stranih zvaničnika -- potpredsednik SAD Džo Bajden posetio je zemlju u maju, a ruski predsednik Dmitrij Medvedev boravio je u prestonici ranije ovog meseca.

Srpski zvaničnici bili su u Kini u avgustu, a ta poseta je rezultirala potpisivanjem sporazuma o strateškoj saradnji.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.