Srbija i SAD aktivni u razmeni iskustva o informacionoj bezbednosti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Okt.2019, 17:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija i SAD aktivni u razmeni iskustva o informacionoj bezbednosti

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović sastao se danas sa Fredom Ruonavarom, šefom sistemskog obezbeđenja Agencije za odbrambene informacione sisteme (DISA) i informacione mreže Ministarstva odbrane (DoDIN), odeljenja za zaštitu kritične infrastrukture (CIP) Sjedinjenih Američkih Država.

Oni su ovom prilikom razgovarali o dosadašnjim rezultatima Srbije na polju informacione bezbednosti kako na nivou zakonske regulative, tako i na izvršnom tj. operativnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nivou.

U razgovoru su posebnu pažnju obratili na kriterijume za identifikaciju i određivanje kritične infrastrukture, njenu zaštitu, nadležnostima države i institucija, ulozi drugih aktera - pre svega privatnog sektora, prijavljivanju incidenata i reagovanju na njih i postupanju sa tajnim podacima.

„ Iskustva Sjedinjenih Američkih Država su nam od velikog značaja, posebno kada su preneta iz prve ruke. Informaciona bezbednost se odnosi na bezbednosne rizike povezane sa upotrebom IKT sistema, uključujući bezbednost podataka, uređaja, informacionih sistema i sistema eUprave, mreža, organizacija i pojedinaca", naveo je on.

Izgradnja efikasnog nacionalnog okvira za informacionu bezbednost mora u stopu da prati proces digitalizacije, dodao je Jovanović.

"Potvrdili smo važnost uključivanja svih državnih institucija i aktera u društvu u podizanje nivoa informacione bezbednosti. Srbija je donošenjem Zakona o informacionoj bezbednosti kao i Strategije za sajber-bezbednost uredila ovu oblast na nivou zakonske regulative. Osnivanjem Nacionalnog centra za odgovor na sajber-incidente (CERT), kreirali smo i osnove operativnog okvira, a Kancelarija kao nadležna za CERT javne uprave uspešno sprovodi propisane mere, štiteći infrastrukturu državne uprave“, izjavio je Jovanović.

On je dodao da je akcenat diskusije bio na značaju internet bezbednosti koji je široko rasprostranjen i već je prepoznat u regionu Balkana kao jedan od ključnih elemenata za izgradnju bolje budućnosti, navodi se u saopštenju.

Posetu Freda Ruonavara organizovala je Ambasade SAD u Beogradu u okviru „Speakers Program-a“ radi razmene znanja i prepoznavanja značaja identifikacije i zaštite kritične infrastrukture.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.