Srbija i RS zajedno obeležavaju Vidovdan u Andrić gradu

Izvor: Beta, 13.Jun.2014, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija i RS zajedno obeležavaju Vidovdan u Andrić gradu

BEOGRAD, 13. juna 2014. (Beta) - Srbija i Republika Srpska (RS) će zajedno obeležiti Vidovdan, 28. jun, otvaranjem Andrić grada, a ovom ceremonijom RS će obeležiti i stogodišnjicu Sarajevskog atentata i početak Prvog svetskog rata.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je u petak, posle razgovora s predsednikom RS Miloradom Dodikom, rekao da je na sastanku dogovoreno da Srbija i RS zajedno obeleže Vidovdan, praznik koji se obeležava u spomen Kosovske bitke.

"S naše strane >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << imamo dva povoda, s njihove strane rekao bih čak tri. Naša dva su Vidovdan, kao veliki srpski praznik i otvaranje Andrić grada. Za RS to je i otvranje Andić grada i Vidovdan, a verovatno i sarajevski atentat Gavrila Principa", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, u Srbiji će obeležavanje početka Prvog svetskog rata uslediti mesec dana kasnije, 28. jula, nizom manifestacija u celoj zemlji.

Vučić je rekao da će pored njega u Andrić gradu 28. juna biti predsednik Srbije Tomislav Nikolić, Dodik, režiser Emir Kusturica, i ocenio da će otvaranje tog mesta biti veliki dogadjaj za Republiku Srpsku, ali i za Srbiju.

U Sarajevu će 28. juna biti obeležen sarajevski atentat. Republika Srpska u toj ceremoniji ne učestvuje, a Vučić je rekao da je razmišljao o tome da bude u Sarajevu, ali da je odustao kada je pročitao scenario i video u njemu "dve sitnice".

Prema njegovim rečima, jedna od njih je predvidjala da on stoji pored "table na kojoj se govori o srpskom fašističkom agresoru".

"Izvinite, ja to ne mogu i ne želim, uz sve poštovanje prema domaćinima", rekao je Vučić.

Zatim je rekao da se Srbija "ponosi svojom istorijom", ali da on "neće kriti ni pred Dodikom ni pred drugima" kako misli da je "vreme da Srbija, Nemačka i Austrija budu na istoj strani".

"I to će biti politika Srbije", dodao je Vučić.

Premijer Srbije je rekao da je na današnjim razgovorima preneo Dodiku sve ono o čemu je nedavno pričao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i dodao da "nije bilo skrivenih poruka".

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

"Neću da stojim pored table s natpisom 'srpski fašistički okupator' "

Izvor: Vesti-online.com, 14.Jun.2014, 10:01

Srbija i Republika Srpska (RS) zajedno će, 28. juna, obeležiti Vidovdan, veliki srpski praznik, najavili su premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsednik RS Milorad Dodik. Tog dana Srbija i RS će obeležiti i otvaranje Andrićgrada u Višegradu, a RS će ujedno obeležiti i stogodišnjicu Sarajevskog...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.