Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Jun.2020, 12:48

Srbija i Mađarska prednajače u PVO sistemima malog dometa

Najrespektabilnije raketne sisteme PVO velikog dometa u regionu imaju Rumunija i Bugarska dok po savremenosti zaštite neba raketama malog dometa prednjače Srbija i Mađarska, navodi portal Balkanska bezbednosna mreža.

Taj portal navodi da su, sudeći po podacima Militari balansa za 2020. godinu, te četiri zemlje jedine u regionu koje imaju PVO za odbranu teritorije.

Portal navodi da se PVO godinama smatra slabom tačkom armija regiona jer su u upotrebi uglavnom zastareli >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << sistemi iz ere Sovjetskog saveza koji zbog tehničkih karakteristika, brojnosti i nivoa ispravnosti ne mogu da obezbede efikasan odgovor na napad iz vazduha.

"Najozbiljniji iskorak napravila je Rumunija kupovinom sistema velikog dometa Patriot. Mađarska i Srbija su nabavkom Mistrala od Francuske, odnosno Mistrala i Pancira iz Rusije značajno modernizovale svoje PVO kratkog dometa. Iako je reč o manjim količinama to je i dalje mnogo više od kapaciteta PVO gotovo svih bivših jugoslovenskih republika", dodaje se.

Najveću PVO u regionu ima Rumunija, koja ove godine očekuje i isporuku američkih sistema Patriot. Bukurešt je za sedam baterija tog sistema platio 3,9 milijardi dolara, dok za drugo mesto konkuriše Bugarska koja jedina raspolaže sredstvom velikog dometa S-300.

PVO Vojske Srbije skoncentrisan je u 250. raketnu brigadu koja ima pet diviziona i jednu bateriju. Dva diviziona za odbranu Beogradu opremljeni su sistemima srednjeg dometa Neva, dok se u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu nalaze po jedan divizion sa samohodnim raketnim sistemom srednjeg dometa Kub-M.

"Nedavno je u upotrebu primljena i jedna baterija ruskog samohodnog artiljerijsko-raketnog sistema Pancir S-1E. Jedinica je nazvana Treći raketni divizion, u znak sećanja na jedinicu koja je 1999. godine oborila F-117A i F-16C, ali u ovom trenutku nema naznaka da će se ići na dodatnu nabavku Pancira do nivoa diviziona", ocenjuje taj portal.

Takođe se podseća da je Srbija od Francuske kupila 18 raketnih sistema Mistral 3+ sa ukupno 50 raketa, a da VS u trupnoj PVO i jedinicama za obranu aerodroma u Batajnici i Kraljevu raspolaže i raketama Strela 2M i Igla 1, baterijom Strela 10 i najmanje šest baterija Strela 1 u rezervi.

"Od vučne artiljerije u upotrebi je šest baterija protivavionskih topova L/70 Bofors, kalibra 40 milimetara. U rezervu su prebačeni topovi kalibra 20 mm, dok su iz rezerve vraćeni protivavionski topovi M53/59 Praga, ovaj put kao vatrena podrška u mehanizovanim bataljonima", dodaje se.

Mađarska je poslednja zemlja regiona koja ima integrisani sistem PVO. Mađari, u zavisnosti od izvora, imaju od tri do pet diviziona raketnih sistema Kub a kupili su i sistem Mistral 3.

BiH ima jedan raketni sistem srednjeg dometa Kub-M, nasleđen od Vojske Republike Srpske, dok Slovenija, Hrvatska, Severna Makedonija i Crna Gora imaju samo lake prenosne ili raketne sisteme kratkog dometa i nešto artiljerije u rezervi.

"Hrvatska nema raketne sisteme srednjeg i velikog dometa a njeni PVO efektivi su verovatno najslabija tačka celokupnih oružanih snaga. U vreme građanskog rata pokušana je nabavka jednog diviziona S-300, ali to nije uspelo. Hrvatska nikada nije imala ozbiljnije PVO kapacitete, iako je u međuvremenu ta zemlja kupovala i ozbiljnije i skuplje borbene sisteme za druge rodove vojske", dodaje se.

Albanija, prema izveštaju Militari balansa, nije prijavila PVO sredstva.

Portal zaključuje da se PVO u regionu kreće u rasponu od muzejskih primeraka do najsavremenijih sredstava kao što su Patriot ili Pancir, ali da nijedna zemlja nije u stanju da pokrije čak ni veći deo svoje teritorije, dok samo Rumunija i Bugarska mogu da dejstvuju po protivničkoj avijaciji na svim visinama.

"Srbija nema PVO sistem za velike visine i daljine a sa pet diviziona pokriva samo četiri najveća grada, u kojima živi tek nešto više od trećine ukupnog stanovništva. Mađarska takođe pokriva samo nekoliko većih gradova i važnije vojne aerodrome dok ostale zemlje i nemaju teritorijalnu PVO", piše taj portal.

Balkanska bezbednosna mreža dodaje da je VS kupovinom Pancira i Mistrala poboljšala mogućnosti na malim i srednjim daljinama a ti sistemi imaju veće šanse za pogodak jer su manje otporni na ometanje.

Ipak, zaključuje se u tekstu, zbog finansijske krize postoji opasnost da to ostanu jedine nabavke u dogledno vreme.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.