Srbija i Mađarska obeležiće borbu protiv Turaka

Izvor: Mondo, 16.Apr.2015, 14:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija i Mađarska obeležiće borbu protiv Turaka

Srbija i Mađarska obeležiće sledeće godine 560 godina od zajedničke borbe protiv Turaka pod komandom Sibinjanin Janka, dogovorili su se premijer Srbije Aleksandr Vučić i predsednika mađarskog parlamenta Laslo Kover.

Foto: Beta, Emil Vaš

Na sastanku je postignuta saglasnost o osnivanju zajedničke fondacije o ličnostima, koje su pozitivno obeležile zajedničku istoriju Mađarske i Srbije.

Vučić i Kover saglasili su se da su politički odnosi na >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << najvišem nivou u poslednjih nekoliko decenija, što je od značaja za obje zemlje, saopšteno je iz Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima.

Oni su zaključili da je napravljen suštinski pomak u prevazilaženju otvorenih pitanja iz prošlosti i ocenili da je zaokružen proces istorijskog pomirenja Srbije i Mađarske.

Dvojica sagovornika razmotrila su mogućnosti za povećanje ekonomske saradnje, kao i saradnje na ostvarenju energetske bezbednosti dve zemlje.

Konstatovano je da nisu iskorišćeni svi potencijali i da će najavljena gradnja brze pruge između Beograda i Budimpešte uz pomoć kineskog kapitala, a za koju je upravo završena studija izvodljivosti, dati dodatni podsticaj.

Predsednik mađarskog parlamenta Laslo Kover istakao je da postoji velika zainteresovanost mađarskih kompanija za privatizaciju srpskih preduzeća.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Odnosi Madjarske i Srbije odlični

Izvor: Beta, 16.Apr.2015

BEOGRAD, 16. aprila 2015. (Beta) - Premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Parlamenta Madjarske Laslo Kover saglasili su se u četvrtak u Beogradu da su politički odnosi dve zemlje na najvišem nivou u poslednjih nekoliko decenija, saopštila je Vlada Srbije...U saopštenju se navodi da je napravljen...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.