Srbija i Francuska istinski prijateljske zemlje

Izvor: RTS, 12.Apr.2018, 19:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbija i Francuska istinski prijateljske zemlje"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je posle sastanka sa ministrom evropskih i spoljnih poslova Republike Francuske Žan Ivom le Drijanom da su Srbija i Francuska istinski prijateljske zemlje i da su trgovinska razmena i ekonomska saradanja na sve višem nivou. Istakao je da je na sastanku sa Le Drijanom prešao "tačku po tačku" Briselskog sporazuma i ukazao šta je sve Srbija uradila. Francuski ministar je poručio da je Briselski sporazum dobar i da treba da se implementira. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Vučić je istakao da je prošle godine trgovinska razmena Srbije i Francuske bila gotovo milijardu evra – 996 miliona evra, "a u prva dva meseca ove godine imamo povećanje od osam odsto, ali se nadamo da može da bude i mnogo više".

Podvukao je da je Francuska jedan od najznačijnijih investitora u Srbiji, a da kompanije u francuskom vlasništvu zapošljavaju u Srbiji 11.000 ljudi.
"Želimo da ih bude što više", rekao je Vučić i dodao da smo posebno ponosni na koncesioni ugovor sa "Vansijem" za Aerodrom "Nikola Tesla", koji je izuzetno značajan za Srbiju i njene građane.
Navodeći da je Le Drijanova poseta prva posle 2010. godine, Vučić mu je zahvalio što je danas u Beogradu, posebno u trenutku kada postoji velika svetska kriza oko Sirije.
"Srbija i Beograd su jedino mesto u koje ministar Le Drijan dolazi i na tome smo mu zahvalni. Hvala njemu, ali i predsedniku Emanuelu Makronu na toj odluci", rekao je Vučić.
Vučić je novinarima preneo da je sa francuskim ministrom evropskih i spoljnih poslova najduže razgovarao o evropskom putu Srbije, kao i o tome šta naša zemlja očekuje od Francuske, ali i Francuska od Srbije.
Bilo je reči, kako je kazao, i o unapređenju saradnje dve zemlje u svim poljima, pa i vojnotehničkoj saradnji, za koju je, dodaje, Srbija otvorena.
"Beograd ispunio obaveze iz Briselskog sporazuma, a Priština nije"
Takođe, predsednik je rekao i da je bilo reči i o odnosu Beograda i Prištine. Vučić je rekao da je Beograd ispunio sve obaveze iz Briselskog sporazuma, a Priština ni jedinu koju je imala, Zajednicu srpskih opština.
To će, dodao je, reći i nemačkoj kancelarki Angeli Merkel, jer je to istina i ne postoji neko ko to može da ospori "ma koliko se trudio".
"To je za nas teško, ali guraćemo, borićemo se", naveo je Vučić odgovarajući na pitanja novinara.
Kako je rekao, na sastanku s francuskim ministrom prošao je "tačku po tačku" Briselskog sporazuma i Implementacionog plana i ukazao na sve što je Srbija uradila.
"Možete da nađete advokate kakve hoćete, da nađete ugao kakav hoćete, ne postoji taj ko može da kaže da to nije tačno. Može li bilo ko da kaže da nismo rešili pitanje regionalne policije na severu, pitanje pravde i pravosuđa, telekomunikacija...", naveo je Vučić.

To je, rekao je, bilo bolno za nas, ali niko, pa ni Albanci ne mogu da kažu da to nismo rešili i upitao je ima li nekog ko može da kaže da je pitanje ZSO rešeno.
"Ne postoji niko na svetu. Pet godina jedina stvar koju Srbi treba da dobiju nije pomerena sa mrtve tačke, ostala je mrtvo slovo na papiru", konstatovao je predsednik Srbije, a kako kaže, učestvovao je u svim razgovorima i zna napamet šta je predviđeno.
"Ako nam kažete da sve mora da bude usklađeno sa kosovskim ustavom, šta ćemo vam mi tamo uopšte? To znači da su ljudi na Kosovu na to imali pravo i pre četiri-pet godina, pa o čemu mi uopšte pregovaramo?", upitao je Vučić.
"Umesto da se radujemo uspesima, opterećeni smo zbog ZSO" 
Navodeći da je danas bio predivan dan, da je položen još jedan kamen temeljac, da se razgovara o metrou, primetio je: "A umesto da se radujemo uspesima, svi smo opterećeni zbog ZSO."
Zato smatra da ne treba da ostavljamo zamrznuti konflikt, već da ga rešavamo, da nam to ne bi opet za nekoliko godina, kad budemo imali uspehe, uništilo raspoloženje i energiju i odnelo nam sve drugo.
Zahvalio je Le Drijanu što ga je saslušao i dodao da je izneo činjenice, ali da francuski ministar ne mora s tim da se saglasi.
"Hvala mu što je želeo da nas sasluša, to poštujemo, kao i francuski stav koji nije uvek isti kao što je naš po pitanju Kosova i Metohije", rekao je Vučić.
Na pitanje da li je upoznao francuskog ministra sa kampanjom koja se "u opozicionim medijima, a koje EU često podržava, vodi protiv njega zbog koncesije za Aerodrom "Nikola Tesla", Vučić je rekao da nikada ne govori ništa protiv bilo koga iz naše zemlje pred strancima, za razliku od drugih.
"Nisam 'baba narikača', kao neki drugi, da govorim protiv svojih protivnika. Oni to nisu govorili zbog francuskog 'Vansija', već tako, jer moraju nešto da kažu, a to uvek mora da bude protiv, pošto ništa drugo i ne znaju", rekao je Vučić.
Le Drijan: Intervenisali smo zbog odnosa prema Đuriću
Žan Iv le Drijan izjavio je da Francuska žali zbog događaja od 26. marta u Kosovskoj Mitrovici i naveo da je ambasador te zemlje u Prištini odmah intervenisao zbog odnosa prema Marku Đuriću.
Le Drijan je to rekao odgovarajući na pitanje da je primetno da međunarodna zajednica nije reagovala na poteze Prištine koji su je kompromitovali, poput hapšenja Marka Đurića, a što je pretvoreno u spektakl, i na izjavu Tačija o "uklanjanju granice dve države albanskog naroda" i kako on gleda na te događaje i izostanak reakcije.

Ministar spoljnih poslova Francuske kaže da, što se tiče situacije na KiM i "rešavanja konflikta", on nikad ne bi trebalo da se zaledi, već da se uvek malo zagreva, jer u suprotnom, ako je zaleđen pa se zagreje, "nastaje još gora situacija".
Prema njegovim rečima, Briselski sporazum je dobar sporazum i treba da se implementira.
"Francuska podražava taj sporazum", naveo je Le Drijan i ponovio da se Francuska zalaže da se on implementira.
"Uvod u posetu Emanuela Makrona"
Predsednik je rekao i da se nada unapređenju saradnje, a posebno i susretu sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, koji bi trebalo da poseti Srbiju.
Vučić je, u tom kontekstu, rekao da ćemo francuskom predsedniku, koji bi bio prvi posle 17 godina što dolazi u Srbiju, prirediti lep, pa čak i spektakularan doček.
Francuski šef diplomatije preneo je da je njegova poseta uvod u posetu predsednika Makrona, te dodao da će učiniti sve da se to realizuje do kraja ove godine.
Vučić je rekao da je gosta iz Francuske zamolio za jaču podršku Francuske i naveo da građani Srbije iskreno, kao prijateljski narod vole Francuze i očekuju podršku od tako prijateljskog naroda.
"Oko KiM nemamo uvek isto mišljenje, ali je za nas od izuzetnog značaja da iznesemo svoje stavove", rekao je Vučić i dodao da je značajno da nas ne samo čuju već i saslušaju, ali i razumeju.
On je ocenio da odnosi Srbije i Francuske imaju odličnu budućnost i ponovio da poštujemo i cenimo kada neko pokazuje poštovanje prema nama, kao što je to sada učinio francuski ministar dolaskom u Srbiju.
"Francuska podržava korake Srbije ka EU"
Le Drijan je ocenio da su dobri odnosi veoma važni za obe zemlje, pomenuo francuske kompanije koje učestvuju u infrastrukturnim projektima u Srbiji, naveo da je Francuska uložila značajna sredstva kako bi učestvovala u izgradnji budućeg metroa u Beogradu, a što će, dodao je, podići poverenje koje već imamo jedni u druge.
Najavio je da će to još više doći do izražaja u okviru ekonomskog foruma koji će u Beogradu biti održan u maju, te pomenuo da je danas sa sagovornicima razgovarao i o saradnji u borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala.
Podsetio je da dve zemlje ove godine obeležavaju 100 godina od završetka Prvog svetskog rata, u kojem su se zajedno borile, te naveo da je danas s Dačićem bio da oda počast Francuzima koji su poginuli na Solunskom frontu, ocenivši da smo i danas zajedno u nekim akcijama na spoljnopolitičkom planu, te da "zajedno čuvamo mir u Evropi".
"Dugo smo razgovarali o pristupanju Srbije EU i, što se Balkana tiče, učestvovaćemo na samitu u Sofiji, a za nekoliko dana očekujemo i najnoviji izveštaj EK o napretku Srbije u pristupanju Uniji", rekao je šef francuske diplomatije, dodajući da Francuska podržava sve korake Srbije na tom planu.
Kako je naveo, uz podršku Francuske i predsednika Makrona, Srbija će u tom procesu ići dalje, a napori, posebno na ekonomskim i pravosudnim reformama, neophodni su u procesu pristupanja.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić sa Le Drijanom: Zamrznuti konflikt nije rešenje

Izvor: B92, 12.Apr.2018

Srbija i Francuska su istinski prijateljske zemlje, rekao je Aleksandar Vučić posle sastanka sa ministrom spoljnih poslova Francuske Žan-Ivom le Drijanom...Kako je rekao, Le Drijanova poseta je prva poseta nekog francuskog ministra od 2010. godine...Osim toga, Vučić je se zahvalio Le Drijanu što...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.