Srbija i Crna Gora udružuju snage protiv organizovanog kriminala

Izvor: Southeast European Times, 03.Nov.2010, 23:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija i Crna Gora udružuju snage protiv organizovanog kriminala

Pripadnici mafijaških mreža na Balkanu često beže preko granica kako bi izbegli pravdu. Novi sporazum o izručenjima mogao bi da pomogne da to prestane.

03/11/2010

Igor Jovanović za Southeast European Times iz Beograda – 03/11/10

Srbija i Crna Gora trebalo je da potpišu sporazum o izručenjima u utorak (2. novembra). Međutim, dve zemlje su preduzele korake i potpisale sporazum prošle nedelje, nekoliko dana pre nego što je bilo plraniano, pokazujući >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << tim gestom svoju posvećenost rasturanju mreža organizovanog kriminala.

Odmah je usledio niz hapšenja. Srbija je privela 12 lica koja crnogorske vlasti terete za ratne zločine. Crna Gora je, u međuvremenu, uhapsila šest osoba osumnjičenih za organizovani kriminal koje traži Srbija.

Srpska ministarka pravde Snežana Malović izjavila je medijima da je sporazum potpisan pre dogovorenog datuma „zbog tekućih istraga“.

„Potpisivanjem sporazuma uklonjene su prepreke koje su tokom protekle godine ugrožavale odnose između dve zemlje“, rekla je ministarka, dodajući da su Srbija i Crna Gora time nanele ozbiljan udarac organizovanom kriminalu.

Crnogorski ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović rekao je da je njegova zemlja „apsolutno rešena“ da uhapsi sve osobe koje traži Srbija, a koje se nalaze u Crnoj Gori. Brajović je izjavio crnogorskim medijima da je država spremna i da ima političku volju da izađe na kraj sa organizovanim kriminalom.

Sporazum o izručenjima odnosi se na organizovani kriminal, korupciju, zločine protiv čovečnosti, pranje novca i ratne zločine.

Prema rečima Zorana Dragišića, profesora bezbednosti na Beogradskom univerzitetu, osumnjičeni „koji su se do sada skrivali iza dvojnog državljanstva i drugih rupa u zakonu“ sada će biti privedeni pravdi.

„U jugoistočnoj Evropi, kriminal je visoko organizovana mreža, u kojoj etničke razlike ni najmanje nisu važne. Ako države nemaju istu vrstu dobre saradnje u borbi protiv kriminalaca, ta borba će biti unapred izgubljena“, rekao je Dragišić za SETimes.

Izuzetno je važno, rekao je on, da sve države u regionu omoguće izručenje svojih državljana državama koje su podigle optužnice protiv njih, kao i da se osiguraju efikasna suđenja.

Jedan primer visokog profila je grupa organizovanog kriminala optuženog narko bosa Darka Šarića, koja je je osumnjičena za umešanost u krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike za Srbiju. Tri Šarićeva saradnika -- Goran Soković, Draško Vuković i Dejan Šekularac -- još uvek su u bekstvu.

Soković i Šekularac su uhapšeni u Crnoj Gori ranije ove godine, ali su pušteni zbog nedostatka dokaza. Sada je Crna Gora izdala nalog za hapšenje sve trojice.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je vrlo važno da se članovi Šarićeve grupe uhapse, kako bi se „okončale sve špekulacije“. Njegov crnogorski kolega Brajović odgovorio je rekavši da rešenost crnogorskih vlasti ne treba da se dovodi u pitanje.

„Potpuno smo posvećeni izvršenju svih aktivnosti do kraja, što znači da će svi traženi [od strane vlasti] i oni na koje se odnosi sporazum o izručenju… biti uhapšeni ako su u Crnoj Gori“, rekao je Brajović.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.