Srbija i BiH danas zaključuju sporazum o izručenju

Izvor: Press, 05.Sep.2013, 10:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija i BiH danas zaključuju sporazum o izručenju

Ugovor se ne odnosi na optužene i okrivljene za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid.
Tim dokumentom biće regulisana ekstradicija ne samo stranih državljana već i sopstvenih državljana okrivljenih za krivična dela iz domena organizovanog kriminala, korupcije i pranja novca, za koja je zaprećena zatvorska kazna od najmanje pet godina.
Sporazum će se odnositi i osuđene za pomenuta krivična dela, kojima je izrečena zatvorska kazna od najmanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << dve godine.
Ugovor takođe predviđa izručenje sopstvenih državljana u cilju krivičnog gonjenja i za druga teška krivična dela za koja je propisana kazna zatvora ili mera koja uključuje oduzimanje slobode u trajanju od najmanje pet godina ili težu kaznu.
Takođe, ugovor predviđa da će se njegove odredbe primenjivati samo na krivična dela izvršena nakon stupanja na snagu ugovora, kada su u pitanju sopstveni državljani, odnosno da neće važiti retroaktivno.
Kada je u pitanju izvršenje stranih sudskih odluka kojima su osuđeni sopstveni državljani, ugovor predviđa mogućnost da lice čije se izručenje traži radi izdržavanje kazne zatvora ili druge mere koja uključuje oduzimanje slobode ima mogućnost da, ako se s tim saglasi i ako za to budu ispunjeni drugi uslovi predviđeni Ugovorom o medusobnom izvršavanju sudskih odluka u krivičnim stvarima, izrečenu kaznu ili meru izdržava u svojoj državi, umesto da bude izručen drugoj državi ugovornici.
Nakon zaključenja tog dokumenta biće moguće sopstvenog državaljanina izručiti drugoj strani ugovornici, u kojoj se protiv njega vodi krivični postupak ili je osuđen u odsustvu.
U ostalom delu, ugovor sadrži standardna rešenja u pogledu uslova za izručenje koji se tiču visine kazne zbog koje se dozvoljava izručenje (propisana najmanje jednu godinu-izrečena najmanje četiri meseca), traži se obostrana kažnjivost krivičnih dela, da nije nastupila zastara krivičnog gonjenja, odnosno izvršenja kazne, da lice već nije za isto delo osuđeno, zabranjuje se izručenje u slucaju amnestije itd.
Bosna i Hercegovina je jedina zemlja bivše Jugoslavije sa kojom Srbija nije imala takav sporazum. Prethodnih godina su sporazumi o ekstradiciji zaključeni sa Hrvatskom, Makedonijom, Crnom Gorom i Slovenijom.
Najpoznatiji slučaj koji bi mogao da bude predmet ovog sporazuma je bosanski državljanin Darko Elez.
On je prošle godine u Beogradu pravosnažno osuđen na devet godina zatvora, kao organizator kriminalne grupe koja je 2009. godine na teritoriji Srbije i Bosne i Hercegovine trgovala drogom, vršila iznude i činila druga krivična dela.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija i BiH zaključile sporazum o izručenju

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 05.Sep.2013

Ministar pravde Srbije i državne uprave Nikola Selaković i ministar pravde Bosne i Hercegovine Bariša Čolak potpisali su u četvrtak u Vladi Srbije Ugovor o izručenju državljana optuženih i osuđenih za krivična dela organizovanog kriminala, korupcije, pranja novca i druga teška krivična dela. ...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.