Srbija gori u hladnom ratu

Izvor: Vesti-online.com, 09.Okt.2016, 18:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija gori u hladnom ratu

Stare optužbe i sumnje Zapada da je Srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu samo paravan za špijunski centar Kremlja aktuelizovala je ovih dana agencija Asošijeted pres (AP) reportažom iz Niša.

U situaciji zaoštravanja odnosa dve supersile - SAD i Rusije, utisak je da ovi pritisci sa Zapada na malu Srbiju sve više jačaju.

Izvor "Vesti" i dobar poznavalac ruske politike ukazuje na stalne pritiske sa Zapada i medijsko satanizovanje da smo "ruski bastion na Balkanu", >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << kako bi vlasti u Beogradu, koje se stalno spremaju za ozbiljne aranžmane sa Rusima oko oružja, ustuknule i zastale u saradnji sa Ruskom Federacijom.

- Rusi shvataju da smo u teškoj situaciji i svesni su da Zapad može više da nam šteti nego što oni mogu da nam pomognu i za sada imaju razumevanja za našu poziciju. Kad bi nas ohrabrivali, onda bi morali i da se umešaju, a Moskva ima prečih stvari i većih problema nego da se bavi nama. Njima je najbitnije da u Beograd na vlast ne dođu izrazito prozapadni političari - kaže naš izvor.

Za analitičara Dragomira Anđelkovića podgrevanje starih optužbi o humanitarnom centru u Nišu je deo iste kuhinje u kojoj se osmišljavaju razni vidovi pritisaka na zvanični Beograd da se definitivno okrene zapadnoj politici i pridruži sankcijama protiv Rusije.

- Radi se o nekoliko puta primenjenoj matrici sabotiranja rusko-srpskih odnosa. Kad god je Srbija radila na nečemu što bi trebalo da unapredi rusko-srpsku saradnju u bilo kojoj sferi, pojačavana je propaganda da to ima vojno-političku prirodu i da može da se iskoristi protiv Zapada. Beograd bi morao da postane imun na to jer u protivnom bismo mogli da budemo dovedeni u apsurdnu situaciju da i kada nam u goste dolazi neki ruski hor budemo optuženi da je to u funkciji jačanja vojne saradnje sa Rusijom - smatra Anđelković.

Istovremeno s podgrevanjem starih optužbi oko Centra u Nišu, stiglo je i saznanje beogradskog lista "Danas" da predsednik Vlade Ruske Federacije Dmitrij Medvedev ove jeseni ne dolazi u zvaničnu posetu Srbiji. Medvedev je trebalo da doputuje u Beograd još u aprilu, ali je dolazak odložen zbog srpskih izbora, da bi sada i oktobarski termin bio pomeren.

Prema saznanjima "Vesti", Medvedev će doći verovatno tek početkom naredne godine, a oktobarski dolazak je izostao jer srpski partner nije potvrdio želju da ugosti ruskog premijera.

Jedan od rukovodilaca Srpsko-ruskog centra u Nišu Vjačeslav Vlasenko kaže da je nemoguće pretvoriti ga u špijunski bazu. Mali je, a od osoblja ima samo trojicu Srba i petoricu Rusa. Zgrada čak nije ni u ruskom vlasništvu.

- Centar je opremljen daleko od potreba špijuniranja susedne Rumunije, gde je nedavno instaliran američki antiraketni štit, ili Kosova, gde su raspoređene mirovne snage NATO i gde SAD ima bazu - konstatovao je Vlasenko.

Vjačeslav Vlasenko se požalio AP da su susedi Srbije - Hrvatska, Makedonija i Bosna i Hercegovina - odbili pomoć Rusije za vreme velikih prirodnih nepogoda i migrantske krize.

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova takođe je odbacila navode da u Srpsko-ruskom humanitarnom centru u Nišu postoji vojni faktor. Ona je navela da su predstavnici Rusije često predlagali predstavnicima Evropske komisije da se uključe u rad tog centra, ali da nisu dobili odgovor.

Neprikosnoveni ruski lider Vladimir Putin u petak je napunio 64 godine na čemu mu je čestitao srpski predsednik Tomislav Nikolić.

- Vaše beskompromisno zalaganje za napredak RF, kao i za očuvanje mira i stabilnosti u svetu, poštovanje načela međunarodnog prava i principa jednakosti svih zemalja bez obzira na njihovu veličinu, svrstava Vas u red malobrojnih državnika sveta koji uživaju podršku svih koji veruju u ideale istinske ravnopravnosti, slobode i demokratije. Budite uvereni, gospodine predsedniče, da u Vašim naporima i iskušenjima na tom putu imate punu podršku naroda Srbije - napisao je Nikolić

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.