Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jan.2011, 19:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija dostavila spisak lica pod istragom zbog zločina

ZAGREB -

Ministar pravosuđa Hrvatske Dražen Bošnjaković je danas izjavio da je iz Beograda stigao spisak 33 hrvatska državljanina protiv kojih su bivši vojni sudovi SFRJ i SRJ vodili postupke za ratni zločin.

Ministar je za Hrvatski radio rekao da to nije konačna verzija spiska jer pravosudne vlasti Srbije još rade na ažuriranju podataka koje Hrvatska takođe očekuje.

Prema rečima Bošnjakovića, spisak neće biti objavljen jer su to osobe protiv kojih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su podignuti određeni optužni akti i protiv kojih se vodi istraga.

Bošnjaković je dodao da je njegovo Ministarstvo pravosuđa utvrdilo proceduru po kojoj zainteresovani mogu da na internet stranici Ministarstva provere da li su na spisku.

To je obrazac koji se preuzima, odštampa, ispuni i, uz kopiju lične karte, treba ga poslati na adresu Ministarstva. Ono će, posle još jedne provere u Ministarstvu pravde Srbije, u pisanom obliku odgovoriti zainteresovanima.

Upitan da li će Ministarstvo pravosuđa pomoći onima koji su na spisku, Bošnjaković je rekao da će državna tela učiniti sve što je u njihovoj nadležnosti.

"Ovde se radi o pojedinačnim postupcima koji su propisani posebnim zakonima i tu važe posebna pravila", dodao je ministar.

Ministri pravosuđa Hrvatske i Srbije, Dražen Bošnjaković i Snežana Malović, dogovorili su se nedavno u Zagrebu da Srbija dostavi spisak Hrvatskoj.

To je postalo aktuelno zbog nedavnog hapšenja u BiH hrvatskog veterana Tihomira Purde, na osnovu poternice Srbije koja ga tereti za ratne zločine. Njegove ime nije bilo na spisku od oko 40 osoba koje je Srbija 2010. godine dostavila Hrvatskoj.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.