Srbija dobila status posmatrača u PS OSKB

Izvor: Blic, 11.Apr.2013, 20:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija dobila status posmatrača u PS OSKB

Delegacija Srbije dobila je status posmatrača pri Parlamentarnoj skupštini Organizacije sporazuma o kolektivnoj bezbednosti (PS OSKB), saopštio je danas njen predsednik i predsednik ruske Dume Sergej Nariškin.

- Savet PS razmotrio je molbe naših srpskih i avganistanskih kolega o uključenju njihovih delegacija u svojstvu posmatrača i doneo je pozitivnu odluku - rekao je Nariškin posle zasedanja.

On je ocenio da je ovo još jedno priznanje da PS OSKB ima težinu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i ozbiljan glas na međunarodnoj sceni.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Nebojša Stefanović rekao je da je Srbija zainteresovana za najozbiljniju saradnju s tom organizacijom.

Stefanović je, navodi se u saopštenju skupštine, istakao da Srbija želi da ostane vojno neutralna, ali da razvoj odnosa sa ODKB podrazumeva saradnju u svim oblastima, posebno u borbi protiv terorizma, ali i drugih bezbednosnih pretnji i izazova.

- Saradnja sa ODKB je značajna za Srbiju i zbog mogućnosti saradnje sa zemljama Zajednice nezavisnih država, sa Evroazijskim savezom i drugim političko-ekonomskim savezima, poput Briksa - rekao je Stefanović.

On je ocenio da je današnji svetski poredak veoma kompleksan i ukazao na potrebu uvažavanja realnosti u kojoj postoji više centara moći. Stefanović je pozdravio jačanje svih država koje doprinose stabilnosti međunarodnog poretka, kao i udruživanja koja imaju za cilj obezbeđivanje mira, bezbednosti i stabilnosti.

Organizacija je formirana na osnovu Sporazuma o kolektivnoj bezbednosti, koji su 15. maja 1992. godine potpisale zemlje-članice Zajednice Nezavisnih Država. Članice OSKB su Rusija, Jermenija, Belorusija, Kazahstan, Kirgistan i Tadžikistan.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.