Srbija dobila 3,8 za Bolonjski proces

Izvor: Vesti-online.com, 12.Mar.2010, 15:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija dobila 3,8 za Bolonjski proces

Ministar prosvete Srbije Žarko Obradović ocenio je danas u Beču, gde učestvuje na ministarskoj konferenciji o visokom obrazovanju, povodom desete godišnjice primene Bolonjske deklaracije, da Srbija odlično napreduje u primeni tog dokumenta.

"Čini mi se da smo za malo vremena pokazali zrelost i kvalitet koji je i ranije bio nesporan", rekao je ministar Obradović Tanjugu, podsetivši da je Srbija počela da primenjuje Zakon o visokom obrazovanju 2006. godine i da je "za nepune >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << tri godine primene, ocenjena ocenom 3,8 što je vrlo dobra ocena".

Ministar Obradović je rekao da je ukidanje viza omogućilo prohodnost studenata i eksperata iz Srbije i da se dodatno radi na povećanju mobilnosti kroz razne programe.

"Želimo da što više stranih studenata dolazi kod nas, a da naši idu u inostranstva, ali tek sa povećanjem ekonomske mogućnosti te šanse će biti veće", uveren je Obradović, napomenuvši da "ne treba da čekamo na poboljšanje ekonomske situacije, već da radimo već sada, jer ako budemo imali kvalitetno obrazovanje imaćemo i dobru ekonomiju".

Prema njegovim rečima, Bolonjski proces rešava i problem priznavanja diploma.

"Ako stvaramo iste kriterijume i standarde, onda je logično da diplome budu priznate. To je poseban kvalitet ovog procesa. Imali smo čudne situacije kada naši stručnjaci teško postižu u pojedinim zemljama da diplome budu priznate, a onda pokažu u poslu izuzetno znanje i sposobnosti", rekao je on.

Obradović je rekao da je konferencija u Beču rekapitulacija onoga što je učinjeno u prvih deset godina primene Bolonjske deklaracije i otvaranje nove stranice u stvaranju evropskog prostora visokog obrazovanja.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.