Srbija danas otvara dva nova poglavlja

Izvor: Vesti-online.com, 20.Jun.2017, 10:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija danas otvara dva nova poglavlja

Na Međuvladnoj konferenciji, koja se održava u utorak uveče u Luksemburgu, otvoriće se poglavlje 29 o carinskoj uniji i 7 o intelektualnoj svojini.

Prethodno se svih 28 zemalja članica EU saglasilo oko otvaranja novih poglavlja sa Srbijom.

Diplomatski izvori Tanjuga u Briselu kažu da ovoga puta nije bilo većih problema niti uslovljavanja od strane zemalja članica.

Navodi se da je jedino pozicija Velike Britanije oko otvaranja novih poglavlja sa Srbijom >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << kasnila zbog unutrašnjepolitičkih procedura i formiranja vlade u toj zemlji.

Pregovori u okviru poglavlja 29 doprineće usklađivanju carinskih propisa Srbije i EU i dovesti do ukidanja carina za robu iz EU u trenutku kada Srbija uđe u članstvo Unije.

Kada je reč o usklađivanju prava u oblasti intelektualne svojine očekuje se uspostavljanje veće pravne sigurnosti kada su u pitanju autorska prava, brendiranje robe, zaštita potrošča, borba protiv piraterije.

- Zadovoljna sam što idemo u reformska, tehnička poglavlja koja pokazuju da se reforme sprovode u različitim oblastima. To su konkretna poglavlja koja će naši građani i privreda osetiti kroz proces usklađivanja. Kada menjate zakonodavstvo menjate i pravila ponašanja - izjavila je ministraka zadužena za evrointegracije Jadranka Joksimović povodom otvaranja novih poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije.

Joksimović će predvoditi delegaciju Srbije na Međuvladnioj konferenciji u Luksemburgu.

U delegaciji će biti i šefica pregovaračkog tima Tanja Mišćević i direktorka Kancelarije za pridruživanje Ksenija Milenković.

Evropsku uniju bi na Međuvladinoj konferenciji trebalo da predstavljajuju komesar za pregovore o proširenju Johanes Han, ministarka Malte zadužena za evropske poslove Helena Dali i direktorka za Zapadni Balkan u Evropskoj spoljnopolitičkoj službi Angelina Ajnhorst.

Sa dva novootvorena poglavlja Srbija će u pregovorima o članstvu u EU od imati 10 otvorenih poglavlja od kojih su dva već privremeno i zatvorena.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han najavio je i otvaranje novih poglavlja sa Srbijom u drugoj polovini godine, tokom estonskog predsedvanja Evropskim savetom.

I u Beogradu i u Briselu ocenjuju da se Srbija nalazi na dobrom putu evrointegracija i da se održava solidan tempo kada je reč o otvaranju novih poglavlja.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.