Srbija da uvidi pitanje Šešelja

Izvor: B92, 28.Nov.2014, 19:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbija da uvidi pitanje Šešelja"

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da je ispravna odluka premijera Zorana Milanovića da u sadašnjim okolnostima ne ide u Beograd.

"Ovo je trenutak kad moramo stati na loptu i reći da su poruke koje smo čuli od gospodina Vojislava Šešelja poruke zla i na to moramo reagovati. Reagovao je Evropski parlament, imamo raspravu u Savetu bezbednosti UN, ali to pitanje mora biti prepoznato i u Republici Srbiji", rekao je Josipović.

Predsednik je dodao da Hrvatska >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ima uzlazni trend odnosa sa svim susedima, i izrazio uverenje da će se poboljšanje odnosa sa Srbijom nastaviti, prenela je HRT.

Milanovićevu odluku pozdravila je i bivša premijerka Jadranka Kosor, koja je ocenila da je reč o "jednoj od njegovih retko dobrih odluka".

Kosor je ocenila da Hrvatska nema o čemu da razgovara sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem sve dok se Vlada Srbije "javno, jasno i precizno ne ogradi od velikosrpskih ideja koje širi Vojislav Šešelj, kao i pretenzija na Republiku Hrvatsku".

Milanović je rekao da neće doći na samit u Beogradu 16. decembra, jer je očekivao da se vlast u Srbiji ogradi od Šešeljovog istupa posle povratka iz Haga.

Premijer Hrvatske je ocenio da je "korektno izjašnjavanje" o Šešeljevim izjavama "i pitanje kulture, naročito zato što su svi ti ljudi bili isto političko društvo devedesetih godina".

U Beogradu se 16. decembra održava sastanak šefova vlada Kine i 16 zemalja srednje i istočne Evrope.

Puštanje Vojislava Šešelja iz haškog pritvora na privremenu slobodu, a posebno njegovi politički govori, od početka izazivaju oštre reakcije u Hrvatskoj.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.