Srbija čini sve da uhapsi Mladića

Izvor: RTS, 15.Jun.2010, 19:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija čini sve da uhapsi Mladića

Tužilac Vladimir Vukčević smatra da dobre vesti o deblokadi SSP-a pokazuju da je svima jasno da Beograd čini sve da uhapsi haške begunce Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Dan pošto je u Luksemburgu odblokiran Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, koji je Srbija popisala sa Evropskom unijom i to na osnovu izveštaja haškog tužioca Serža Bramerca, u Akcionom timu kažu da su zadovoljni. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Napori da se završi saradnja sa tribunalom su vidljivi, a njihovo uvažavanje doprinelo je jučerašnjoj odluci ministara spoljnih poslova zemalja Unije, kažu u timu.

Dobre vesti o deblokadi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju pokazuju da je svima jasno da Beograd čini sve da uhapsi haške begunce Ratka Mladića i Gorana Hadžića, kaže srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.

Da bi sporazum bio deblokiran, ključan je bio izveštaj haškog tužioca, sačinjen posle njegove majske posete Beogradu.

"Što se izveštaja tiče, on je realan. Bramerc je sagledao naš celokupan trud da bi došli do cilja", naveo je Vukčević.

Bramerc je pozitivno ocenio saradnju Srbije i Tužilaštva u Hagu, uprkos tome što, kako je rekao novinarima u Beogradu, neke informacije koje je Hag ranije dostavljao službama bezbednosti, nisu iskorišćene na pravi način.

Vukčević smatra da je to obraćanje pažnje na pojedinosti. "Mi smo to i uradili - obavili smo dodatne provere", rekao je Vukčević.

Kako saznaje RTS iz pouzdanih izvora, posle otpuštanja Mladićeve snahe Biljane iz "Telekoma", njen veoma blizak prijatelj i kolega je, pre manje od mesec dana dao istrazi podatke koji su, kako tvrde izvori, doprineli da se otkrije uloga nekih ljudi u skrivanju Mladića.

Vukčević takve podatke nije želeo da komentariše, međutim istakao je da se sve, čak i takve insinuacije, proveravaju.

Mladićeva porodica pokušava da pokrene postupak za proglašenje mrtvim generala, optuženog za genocid u Bosni.

Sud bi morao da tokom tog postupka dođe do podataka o osobama koje su poslednje komunicirale sa njim, što bi, kako navode naši izvori, neminovno dovelo do potrage za pomoćnicima odbeglog haškog optuženika.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Goran Hadžić

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.