Srbija: 50.000 Roma traži azil

Izvor: B92, 26.Nov.2012, 09:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija: 50.000 Roma traži azil

Beograd -- Pred organima vlasti u Srbiji, trenutno se razmatra blizu 50.000 zahteva Roma koji žele azil.

Nezaposlenost i siromaštvo, nizak stepen obrazovanja i neadekvatna zdravstvena zaštita, po mišljenju predstavnika Roma Jablaničkog i Pčinjskog okruga, razlozi su koji mnoge Rome teraju da traže azil u zemljama Zapadne Evrope.

Pored Saveza društva Roma skupu posvećenom smanjivanju broja lažnih azilanata iz Srbije u EU, prisustvovali su predstavnici granične policije, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rukovodstva opština juga Srbije, nevladinog sektora ...

"Nalazimo se u začaranom krugu. Izuzetno teška ekonomska situacija najviše pogađa upravo Rome, a na drugoj strani imamo stav zemalja zapadne Evrope da nam se zabrani ulaz u njihove zemlje", rekao je Nenad Tairović, predsednik Saveza društva Roma.

Albanci sa Kosova svakodnevo podnose zahteve za dokumenta koje izdaje MUP Srbije. Po saznanjima “Novosti” više od 30.000 Albanaca od samoproglašene nezavisnosti Kosova, 2008. godine, do danas, uzelo je srpske lične i putne isprave. Svakodnevno, u policijskim upravama je na desetine Albanaca koji čekaju u redu da podnesu zatev.

Predstavnici Roma iz 13 opština Jablaničkog i Pčinjskog okruga nisu prihvatili stav da su oni koji bi hteli da potraže spas u zemljama EU lažni azilanti.

"Kako neko ko nema osnovne uslove za normalan život može biti lažni azilant", rekao je Dragoljub Acković, zamenik direktora Kancelarije za ljudska i manjinska prava Srbije.

Budimir Mihajlović, načelnik Pčinjskog okruga, saglasio se stavom da je traženje azila posledica loše ekonomske situacije i da se moraju rešiti uzroci, a po rečima državnog sekretara Ministarstva rada i socijalne politike, Negovana Stankovića, Romi nisu jedini koji traže ekonomski azil u EU. Neretko su to pripadnici bugarske nacionalnosti, ali i Srbi. Zaključci sa ovog okruglog stola u Vranju biće upućeni svim romskim organizacijama, institucijama Vlade Srbije i međunarodnim organizacija.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

50.000 Roma traži azil

Izvor: Radio 021, 26.Nov.2012

Pred organima vlasti u Srbiji, trenutno se razmatra blizu 50.000 zahteva Roma koji žele azil.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.