Srbija 2021. napredovala za osam mesta po pitanju inovativnosti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Nov.2021, 14:33

Srbija 2021. napredovala za osam mesta po pitanju inovativnosti

Srbija je u ovoj godini napredovala za osam mesta i nalazi se na 50. mestu od ukupno 132 zemlje na Globalnom indeksu inovativnosti u domenu institucija, humanog kapitala, infrastrukture, tržišnog razvoja i poslovanja, rečeno je na današnjoj konferenciji povodom realizacije projekta "Srbija Inovira".

Međutim, kada su u pitanju tehnološki rezultati i primena znanja, takozvani autputi, direktor ICT haba Kosta Andrić je istakao da je naša zemlja u odnosu na prošlu godinu pala >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za jedno mesto te se trenutno na Globalnom indeksu inovativnosti nalazi na 57. poziciji.

"Srbija na polju inovacija napreduje jako dobro, ali nedovoljno brzo", zaključio je Andrić imajući u vidu rezultate sprovedenog istraživanja.

Dodao je da se inovativni napredak ogleda u tome da je Srbija 13 pozicija iznad Bugarske koja je našoj zemlji slična po privrednim, intelektualnim i finansijskim resursima.

Nacionalno istraživanje na polju inovacija sprovodi se u okviru četvorogodišnjeg projekta "Srbija Inovira" u cilju prepoznavanja četiri polja privrede u našoj zemlji sa najvećim inovativnim potencijalom.

Direktorka projekta "Srbija inovira" Aleksandra Popović istakla je da će konačni rezultati i rangiranje naše zemlje na polju inovativnosti biti objavljeni krajem godine.

"Srbija Inovira", prema rečima direktorke Popović, je projekat posvećen jačanju ekonomije uz pomoć inovativnih rešenja za segmente privrede sa najvećim razvojnim potencijalom.

Objasnila je da je ideja njenog tima da se ekonomija u Srbiji podigne na viši nivo kroz međusobnu saradnju svih učesnika u privredi, uz pomoć primene globalnog ekonomskog modela i metodologije - "Supreklaster-a".

"Metodologijom "Superklaster" pojedinačni učesnici u privrednom ekosistemu, državne institucije,investitori, startapi, akademske zajednice i male i velike kompanije postaju deo mreže koja je usmerena ka zajedničkom cilju. Kroz tu mrežu, učesnici realizuju operativnu infrastrukturu i finansijsku potporu za jačanje i razvoj", navela je Popović.

Kako je istakla Popović planirano je da projekat traje do 2025. godina, kada je predviđeno da će prvi srpski Superklaster postati samostalan na svetskom tržištu.

Ovaj model ekonomskog razvoja primenjuje se u zemljama širom sveta kao što su SAD, Kanada, Velika Britanije, Danska i Norveška.

Projekat "Srbija Inovira" pokrenuo je ICT Hub sa partnerima Centrom za razvoj javne politike i WMEP, a uz podršku USAID Srbija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Srbija treba da izabere svoju “veliku opkladu”

Izvor: Danas, 04.Nov.2021

Prema Globalnom indeksu inovativnosti (GII) koji meri inovativne kapacitete privreda Srbija se u 2021. godini našla na 54. mestu što je za tri mesta bolje nego 2019, ali za jedno mesto lošije nego prošle godine.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.