Srbi u SE nesložni u osudi zločina?

Izvor: Vesti-online.com, 24.Dec.2010, 14:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi u SE nesložni u osudi zločina?

Još mesec dana ostalo je srpskim poslanicima da se pripreme za Parlamentarnu skupštinu Saveta Evrope (SE) koja će 25. januara raspravljati i glasati o izveštaju Dika Martija da se na Kosmetu i Albaniji odvijala ilegalna trgovina organima kidnapovanih Srba. Ne bi bio prvi put da delegati iz Srbije u ovom telu glasaju različito...

Miloš Aligrudić iz Demokratske stranke Srbije i član delegacije Skupštine Srbije u PS SE, upozorava da srpska delegacija mora da ima jedinstven >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << stav, pa se nameće pitanje da li se može desiti da srpski parlamentarci glasaju različito kada se bude usvajala Rezolucija specijalnog izvestioca SE?

Može li se, dakle, desiti da, recimo, lider Liberalno- demokratske partije i član delegacije srpskog parlamenta Čedomir Jovanović glasa protiv izveštaja Dika Martija?

Takav stav ne bi bio toliko neočekivan ako se uzme u obzir kako je Jovanović reagovao na izveštaj koji govori o monstruoznim zločinima nad kosovskim Srbima, te da je pre pozivanja na odgovornost Hašima Tačija, prozvao sopstvenu državu.

- Država je bila dužna, dok je još postojala na Kosmetu, da štiti živote ljudi, za šta nije bila sposobna. Za tako nešto se takođe odgovara - kazao je Jovanović.

Po njegovom mišljenju podela odgovornosti ide ovako: "Za činjenicu da se neko ilegalno naoružavao odgovorni su oni koji su to omogućili, a za činjenicu da su ljudi kidnapovani, oni koji ih nisu sačuvali."

- Bilo je u prethodnom periodu dosta slučajeva kada nismo imali isti stav i kada su srpski poslanici u Parlamentarnoj skupštini glasali različito.

Jedan od poslednjih primera odnosi se baš na Kosovo, tada su neki poslanici iz Srbije podržali Rezoluciju kojom se generalnom sekretaru daje ovlašćenje da pozove predstavnike Kosova da prisustvuju sednicama Političkog komiteta i drugih tela SE kada na dnevnom redu budu pitanja koja se odnose na život u pokrajini - kaže za "Vesti" Dragan Todorović, član parlamentarne delegacije Skupštine Srbije u PS SE.

Delegaciju sprskog parlamenta čini sedmoro poslanika iz različitih partija, a njihov šef je Dragoljub Mićunović iz Demokratske stranke.

- Još uvek nas Mićunović nije pozvao na sastanak kako bismo zauzeli zajednički stav i nastup. Šta je razlog, ja ne znam - dodaje Todorović.

Stručnjaci se slažu da iako je PS SE organizovana po poslaničkim klubovima istog ideološkog opredeljenja, a ne po državama iz koje dolaze, jedinstven stav poslanika iz Srbije je u ovom slučaju najmanje što mogu da urade budući da se radi o izveštaju od državnog i nacionalog značaja koji prvi put govori o Srbima kao žrtvama.

Bivši američki specijalni izaslanik za Balkan Robert Gelbard, koji je svojevremeno Oslobodilačku vojsku Kosova (OVK) nazvao terorističkom organizacijom, rekao je da je Dik Marti "sklon senzacionalizmu", ali da je izneo ozbiljne optužbe koje se moraju ispitati. Gelbard smatra da optužbe koje Hašima Tačija navode kao vođu grupe koja je trgovala ljudskim organima nisu povezane sa pitanjem nezavisnosti Kosova.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.