Srbi u FBiH zgroženi: To je agresija, gospodo

Izvor: B92, 25.Mar.2022, 18:31

Srbi u FBiH zgroženi: "To je agresija, gospodo"

Asocijacija Srba u FBiH pozvala je sve tuzlanske funkcionere i predstavnike međunarodnih organizacija da spreče izdavanje jednog od udžbenika za deveti razred.

U udžbeniku se navodi da su "Srbi agresorski narod".

Pismo Asocijacije dostavljeno je predsedniku vlade Tuzlanskog kantona, ministrima, predsednici skupštine TK, poslanicima, posebno, kako su naveli, onima iz reda srpskog naroda, zatim OSCE-u, OHR i Ombudsmanu za ljuska prava. Istakli su da štampanje ovakvog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jednog udžbenika vređa Srbe i ne doprinosi razumevanju, toleranciji, suživotu, već naprotiv pravi dalje podele u društvu i svemu onom što je loše, što, kako kažu, žele da ostave iza sebe, prenosi RTRS.

"Molimo vas na civilizovan način da reagujete i nikad više ne dozvolite takve greške jer Srbi u Tuzli su u manjini i žele da žive u miru sa svim ostalim građanima, a ne da se etiketiraju kao nekakvi zločinci i agresori", navodi se u pismu i podseća da je Srba u tom kantonu danas tri odsto, a da ih je 1992. godine bilo 33 odsto.

Oni su pozvali predstavnike vlasti i međunarodnih organizacija u BiH da samo pogledaju konkurs na UKC Tuzla, gde, kako kažu, od stotinak primljenih na svim pozicijama nema nijednog Srbina.

"To je agresija, gospodo", poručuju iz Asocijalice i navode:

"U Tuzli i čitavom Tuzlanskom kantonu nas je malo, ali smo svi složni oko sledećeg - pokrenućemo peticiju, sakupiti potpise svih onih Srba koji se ne slažu sa takvim načinom predstavljanja našeg naroda deci devetog razreda, i na svaki sličan ispad brže i burnije reagovati."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.