Srbi sve zabrinutiji

Izvor: Politika, 12.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi sve zabrinutiji

Umesto zagovarane multietničnosti u Bujanovcu sve više na delu "naši i vaši"

Bujanovac Otkako zna za sebe, Bujanovac je bio multietnički grad. Kao i opština u celini. Jedino što se nekada to zvalo višenacionalno. No, suština je ostala ista. Ali uz vidljiv poremećaj višenacionalnosti ili multietničnosti, svejedno. Jer, danas, nažalost, sve ide u pravcu monoetničnosti ili albanizacije ovih prostora. Ne tako davno, ovde je živelo više Srba >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nego svih ostalih zajedno, ali vidnijih poremećaja na nacionalnoj osnovi nije bilo. Bar ne među običnim građanima. U siromaštvu zaboravljenog dela Srbije nekako su svi bili jednaki. Srbi malo više od ostalih. Zauzimali su visoke političke funkcije i mesta direktora u (tada) jakim društvenim i javnim preduzećima i ustanovama. Ali, razmišljali su (čak i tada) i o svojim "komšijama" Albancima. Po "pravdi", ali i koristeći svemogući "ključ", na nekim političkim funkcijama (predsednik Opštinskog komiteta SK, predsednik Sindikata, potpredsednik SO...) postavljani su ovdašnji albanski kadrovi...

Posle prošlogodišnjih (junskih) lokalnih izbora i (ponovne) pobede albanskih političkih partija na njima, situacija se iz korena menja. Srbi osvajaju 42 odsto glasova i 17 odborničkih mandata (radikali 12, koalicija "Složno za Bujanovac" 5), Romi 2, Albanci 22 (Partija za demokratsko delovanje 13, Partija za demokratski progres 9), time i prevagu u lokalnom parlamentu. I to koriste na maksimalan način. Ne časeći ni časa kreću sa smenama Srba. Zamenik predsednika Opštine postaje Albanac (Jonuz Musliju, lider Partije za demokratski progres, koalicioni partner Partije za demokratsko delovanje Nagipa Arifija, ponovo izabranog za prvog čoveka), sekretar Opštinskog veća, takođe Albanac. U reorganizovanom Domu zdravlja v. d. upravnika je Albanac, u Apoteci, takođe. Upravni odbori postaju većinski albanski, školski, takođe. Očekuju se promene u Sportskom centru "Mladost", Predškolskoj ustanovi "Naša radost", Turističkoj organizaciji, JP "Komunalac", gde direktori Srbi čekaju da "đavo dođe po svoje". Uz nešto ranije imenovane direktore (Albance) u Biblioteci, Domu kulture, Radio-televiziji, Direkciji za izgradnju, Centru za socijalni rad, bio bi zaokružen proces albanizacije, mišljenje je ovdašnjih Srba.

Takvo mišljenje ne deli Šaip Kamberi, šef odborničke grupe Partije za demokratsko delovanje u lokalnom parlamentu, inače predsednik Odbora za ljudska prava. – Ponudili smo koaliciji "Složno za Bujanovac" neka mesta u vlasti, shodno osvojenim mandatima, oni su to odbili. Sa radikalima ne želimo da sarađujemo, to je poznato. A multietničnost želimo da razvijamo i gradimo. U opštinskoj upravi i dalje ima više Srba, konstatuje Kamberi za "Politiku", diplomatski izbegavajući odgovor na pitanje, a kako mogu da sarađuju sa Partijom za demokratski progres (PDP) Jonuza Muslijua, koji je kao politički komesar "Oslobodilačke vojske za Preševo, Medveđu i Bujanovac", em postao zamenik predsednika Opštine, em ima svoje članove na rukovodećim položajima i direktorskim mestima.

Doktor Stojanča Arsić, šef petočlane odborničke grupe koalicije "Složno za Bujanovac" u lokalnom parlamentu, mišljenja je da je na delu "dekorisana multietničnost".

– Sve ono što je urađeno tokom 2001. godine, posle oružanih sukoba, uz veliku pomoć države i međunarodne zajednice, poništava se nerazumnim ponašanjem lokalnih funkcionera. Njihov atak na Srbe je nerazumljiv i vraća nas u prošlost, što nije dobro. I nije samo u pitanju smena Srba sa funkcija. I transfer ne tako malog novca sa viših nivoa svesno, (80 odsto) se usmerava prema albanskim sredinama. Mi samo tražimo da dobijemo onoliko koliko nam sleduje prema procentu osvojenih glasova. Ništa manje i ništa više, ističe za naš list Arsić, koji je kao predsednik OO SDP (zajedno sa predsednicima OO DS, DSS, SPO, SPS i G 17 plus) potpisnik saopštenja u kome se osuđuje "selektivni Program razvoja opštine Bujanovac za ovu godinu...", koje je poslato predsedniku i premijeru Srbije Borisu Tadiću i Vojislavu Koštunici, kao i Koordinacionom telu za opštine Bujanovac, Preševo i Medveđa, kako bi se "program preispitao i sprečile njegove negativne posledice za nealbanske žitelje, s obzirom da srpska zajednica nema svoje predstavnike u organima upravljanja opštinom, pa vlastima nije bilo teško da takav diskriminatorski program i usvoje majorizacijom..."

Ko će, kada i kako, reagovati na aktuelna dešavanja u bujanovačkoj opštini, ostaje da se vidi. Ono što se sada vidi je maksimalno izražena nacionalna pripadnost koja se manifestuje kroz ono – naše i vaše. To njihovo je postalo opasno. Ugroziće naše, kažu Srbi, sve zabrinutiji za aktuelna dešavanja na ovom području.

Ž. Matić

[objavljeno: 12.03.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.