Srbi rade, Albanci uživaju

Izvor: Vesti-online.com, 19.Sep.2015, 00:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi rade, Albanci uživaju

Pitanje jezera i brane Gazivode nije političke već ekonomske prirode, jer sav novac od ovog resursa odlazi u Prištinu, a opštini Zubin Potok, na čijoj teritoriji su brana, hidroelektrana, znatan deo hidrosistema Ibar i 90 odsto jezera "Gazivode", ne ostaje ni dinara.

Očekujem da će Zajednica srpskih opština (ZSO), u čijoj nadležnosti će, između ostalog, biti regionalni razvoj i urbanizam, lokalni privredni razvoj, promeniti situaciju. Trenutno, ceo sistem mesečno zarađuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << oko dva miliona evra, a godišnje oko 25 miliona evra. Sa tim parama opština Zubin Potok bi bila jedna od bogatijih na Kosovu.

Ovo ističe Srđan Vulović, direktor HE Gazivode i Javnog preduzeća Ibar u Zubinom Potoku. On naglašava da bi uspostavljanje kontrole nad kompleksom Gazivode živnuo ceo severni Kosmet.

- Sav ovaj novac od proizvodnje struje i prodaje vode sliva se u Prištinu, Zubinom Potoku ne ostaje ništa. Sa Prištinom imamo "saradnju", mi radimo za njih, oni imaju veliku korist, a Zubin Potok gubi milione evra - kaže Vulović.

Jezero Gazivode uvek "na stanju" ima najmanje 380.000 kubika vode. Čitavo severno Kosovo - Zubin Potok, Zvečan i Kosovka Mitrovica, kao i opština Srbica, pije vodu sa jezera Gazivode. Bez vode sa ovog jezera ne bi mogla da hladi reaktore ni da radi termoelektrana u Obiliću.

* Trepča Albancima, Gazivode Turcima

* Turci ne traže Gazivode

* "Priština pokušala da preuzme Gazivode"

* Vučić: Neka kažu da nema poglavlja, ja Gazivode ne dam

* Gazivode: Pronađeno telo i četvrtog nastradalog mladića u sudaru glisera

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.