Srbi i danas ispred opštinske zgrade u Zvečanu: Na meti su mnogi

Izvor: B92, 11.Jul.2023, 14:27

Srbi i danas ispred opštinske zgrade u Zvečanu: "Na meti su mnogi"

Mirni protesti Srba na severu KiM ušli su u 44. dan.

Ispred opštinske zgrade u Zvečanu i danas je okupljeno stotinak ljudi, među kojima je najviše zaposlenih u ovoj lokalnoj samoupravi i koji traže da im se omogući da se vrate na svoja radna mesta, koja su uzurpirale kosovske policijske snage.

Kako javlja reporter Kosova onlajn, okupljeni su odlučni da ne odustanu od zahteva da se povuku specijalne policijske jedinice sa severa, da odu nelegitimno izabrani albanski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << gradonačelnici, koji su mandat dobili na izborima sa izlaznošću od oko 3,5 odsto, kao i da se oslobode Srbi koje su prethodnih nedelja uhapsili pripadnici policije, neretko uz nepotrebnu i prekomernu upotrebu sile.

Građani koji su na temperaturi od 40 stepeni i danas okupljeni i mirno protestuju izbegavaju da govore pod imenom i prezimenom, jer, kako naglašavaju, "svaka fotografija i poruka u medijima znači i nove spiskove za hapšenje".

"Toga su svi ovde svesni i zato se ljudi kriju kada vide fotoreportere i snimatelje. Vidite i sami da gotovo na nedeljnom nivou Kurti proširuje spisak za hapšenja. Na meti su mnogi ugledni Srbi, političari, lekari, nastavnici, svi koji mu zasmetaju na putu da sever Kosova bude bez Srba", kaže nam jedan od okupljenih.

Nadaju se da će međunarodni posrednici konačno zaustaviti svakodnevni progon koji Srbi trpe od Aljbina Kurtija.

"Svi pričaju o deeskalaciji. Zna se ko je doveo do ovoga, Kurti i njegove akcije sa specijalcima. Uprkos svim pozivima da povuče specijalne jedinice iz opština to se još nije dogodilo. Sve je ostalo samo na rečima, pretnjama i upozorenjima. Kakve sankcije EU i SAD, to je samo šala međunarodnih predstavnika. Ništa se ovde nije promenilo. Svakog dana je sve gore", kažu građani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.