Srbi četvrta najstarija nacija u svetu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Sep.2009, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi četvrta najstarija nacija u svetu

BEOGRAD - Srbija se sa 15,7 odsto građana starijih od 65 godina nalazi na četvrtom mestu liste najstarije populacije sveta - rekao je potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić povodom 1. oktobra - Međunarodnog dana starih osoba.

Krkobabić je na sastanku sa predstavnicima organizacija koje vode brigu o starima, rekao da je starima, s obzirom na to da su se svojim radom odužili društvu, neophodno da im se i u periodu tranzicije obezbedi dostojanstven život.

On >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je naglasio da stare osobe ne smeju da budu tretirane kao teret društva, već kao njegov sastavni, vrlo osetljiv i značajan deo, koji zaslužuje najveću društvenu pažnju - saopšteno je iz Krkobabićevog kabineta.

U Srbiji je broj stanovnika mlađih od 15 godina već gotovo izjednačen sa brojem starijih od 65 godina, dok stručnjaci UN predviđaju da će do 2050. godine prvi put u istoriji čovečanstva broj starih u svetu premašiti broj mladih.

Prema rezultatima popisa iz 2002. godine više od 900.000 osoba u centralnoj Srbiji i oko 300.000 u Vojvodini staro je 65 i više godina.

Predstavnici organizacija koji vode brigu o starima upozorili su na dramatičan položaj seoskih staračkih domaćinstva, slabu koordinaciju svih organizacija koji se bave problemom starih, njihovom diskriminacijom, kao i potrebe razvoja institucionalne mreže socijalnih ustanova koje brinu o starima, dok je Krkobabić obećao podršku u rešavanju ovih problema.

Krkobabić je primio predstavnike organizacija Gerontološkog društva Srbije, Crvenog krsta Srbije, Saveza penzionera Srbije, Saveza boraca Srbije, Fonda Branke i Mlađe Veselinović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Potrebna veća podrška starim osobama

Izvor: RTS, 30.Sep.2009

Povodom 1. oktobra, Međunarodnog dana starih osoba, potpredsednik Vlade Jovan Krkobabić primio predstavnike organizacija koje vode brigu o starima i istakao da stari u Srbiji moraju dobiti najveću društvenu pažnju. Naša zemlja na četvrtom mestu liste najstarijih populacija sveta. ..Potpredsednik...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.