Sramota: Kukasti krst u Jevrejskoj ulici (FOTO)

Izvor: Mondo, 30.Sep.2017, 10:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sramota: Kukasti krst u Jevrejskoj ulici (FOTO)

Nepoznati počinioci nacrtali su nacistički kukasti krst preko table na kojoj je ispisan naziv Jevrejske ulice na Dorćolu, u Beogradu. Hitra reakcija Gradske uprave.

Foto: MONDO

Grad Beograd očistio je tablu sa natpisom Jevrejska ulica, koja je bila oskrnavljena nacističkim kukastim krstom, saopštila je danas Gradska uprava.

Gradski menadžer Goran Vesić ocenio je da skrnavljenje te table nije samo huliganstvo, već da je bruka za naše društvo, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << navodi se u saopštenju.

On je ocenio i da oni koji su to učinili nisu svesni šta su uradili i šta znači taj strašni nacistički simbol.

Pod tim zločinačkim simbolom nacisti su, zdušno potpomognuti policijom Milana Nedića i potkazivanjem građana tokom 1941. i 1942. u Beogradu ubili 10.755 beogradskih Jevreja i tako ga načinili prvim gradom "oslobođenim od Jevreja" u fašističkoj Evropi. Od 11.870 Jevreja u Beogradu, preživelo je njih 1.115.

Na starim planovima grada Beograda iz 18. veka, Jevrejska ulica je ubeležena na istom mestu na kome se nalazi i danas, a u njoj su nekada živeli, a žive i danas pripadnici jevrejske zajednice.

Jevreji iz Beograda: Kako smo preživeli Holokaust

U Beogradu ima ukupno oko 2.200 Jevreja.

Ne znamo kada je tačno kukasti krst nacrtan preko table s nazivom Jevrejske ulice, ali se nadamo da će isti što pre biti uklonjen.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.