Sramna odluka hrvatskog predsednika

Izvor: RTS, 08.Jan.2010, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sramna odluka hrvatskog predsednika

Pomilovanje ratnog zločinca Siniše Rimca jeste antievropski i anticivilizacijski gest koji se ničim ne može pravdati, ocenio srpski predsednik Boris Tadić. Potez predsednika Hrvatske Stjepana Mesića za svaku osudu, naveo Tadić.

Predsednik Srbije Boris Tadić smatra da je potez odlazećeg predsednika Hrvatske Stjepana Mesića da pomiluje ratnog zločinca Sinišu Rimca antievropski i anticivilizacijski gest koji se ničim ne može pravdati.

Komentarišući Mesićevu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << odluku o pomilovanju Siniše Rimca, predsednički kandidat hrvatske Socijaldemokratske partije Ivo Josipović, izjavio je da ne bi pomilovao bivšeg pripadnika rezervnog sastava hrvatske policije i da će, ukoliko postane predsednik, institut pomilovanja koristiti pod vrlo strogim uslovima.

"Neću davati pomilovanje za teška krivičnih dela poput ubistava, silovanja, ratnih zločina ili krivičnih dela organizovanog kriminala", rekao je Josipović.

Nezavisni predsednički kandidat Milan Bandić je predsedničko pomilovanje ocenio aktom milosrđa. Upitan da li bi, kao predsednik Hrvatske, pomilovao Rimca, Bandić je odgovorio da bi "pomilovao svakog ko ispuni uslove Komisije".

Kada odlazeći predsednik Hrvatske pomiluje zlikovca koji je ubijao srpsku decu samo zato što su druge nacionalnosti, onda je to čin za svaku osudu i duboko antievropska i anticivilizacijska odluka s onu stranu razuma, rekao je predsednik Srbije.

Tadić smatra da je odluka hrvatskog predsednika za svaku osudu i žaljenje i ukazuje da je "ta odluka je još jedna u nizu, u koje spada i današnja poseta Prištini, kojima Mesić na veoma efikasan način kvari odnose sa Srbijom ostavljajući ozbiljan i nepotreban teret svom nasledniku".

Predsednik Srbije ističe da je zadatak svih zemalja regiona da potpuno sarađuju sa Haškim tribunalom, a to podrazumeva i da ratni zločinci koji su procesuirani pred domaćim sudovima dobiju zasluženu kaznu.

"Ta kazna mora biti zadovoljenje pravde i nevinih žrtava, a nikako ne bi smela da bude umanjivana ili poništavana diskrecionim odlukama koje suštinski relativizuju zločin i obeskrivljavaju najstrašnije zločince", zaključio je Tadić, a prenosi pres-služba Predsednika Srbije.

Pomilovanje zlikovca

Bivšem pripadniku rezervnog sastava MUP-a Hrvatske Rimcu, osuđenom na osam godina zatvora zbog ubistva u Pakračkoj poljani, hrvatski predsednik skratio je kaznu za godinu dana.

Siniša Rimac je poznatiji javnosti kao ubica dvanestogodišnje Aleksandre Zec. On je, to ubistvo, iz decembra 1991. godine, priznao, pisao je zagrebački "Jutarnji list".

Pored Rimca, za ubistvo porodice Zec, Marije, Aleksandre i Mihajla, 7. decembra 1991. godine, odgovorni su i Munib Suljić, Igor Mikola, Nebojša Hodak i Snježana Živanović, članovi sastava rezervne policije pod komandom Tomislava Merčepa, poznati kao "merčepovci".

Smatra se da su "merčepovci" odgovorni za progon i likvidicaju više porodica zagrebačkih Srba, tokom rata u Hrvatskoj, među kojima i porodice Zec.

Vrhovni sud Hrvatske je nepobitno ustanovio da je Rimac lično učestvovao u likvidacijama srpskih civila krajem 1991. godine.

Petorica bivših pripadnika rezervnog sastava MUP-a Hrvatske, optuženi su u slučaju "Pakračka poljana" i osuđeni za ubistvo jednog muškarca, protivpravno lišavanje slobode i iznudu nad trojicom zagrebačkih Srba krajem 1991. godine.

Pored Rimca, osuđeni su, već pomenuti, Suljić i Mikola. Najdužu kaznu, od 10 godina, dobio je Suljić. Rimac je osuđen na osam godina, dok je Mikola, kao pomagač, dobio pet godina zatvora.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.