Sprovode oružane proteste, nasilne akcije i ekoterorizam: Država će pokušati da se obračuna sa njima VIDEO

Izvor: B92, 21.Jun.2023, 22:27

Sprovode oružane proteste, nasilne akcije i "ekoterorizam": Država će pokušati da se obračuna sa njima VIDEO

Francuska gasi ekološku aktivističku grupu "Zemaljski ustanak" (SLT) zbog izazivanja oružanih protesta ili nasilnih akcija.

Ministar unutrašnjih poslova Žeral Darmanen je više puta pominjao "eko-terorizam" u vezi sa akcijama SLT poslednjih meseci, istakavši da su pojedini aktivisti pokazali "ekstremno nasilje protiv policije", preneo je Rojters.

Pod izgovorom da brani očuvanje životne sredine, ova grupa podstiče sabotažu i materijalne štete, navodi se u vladinoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uredbi kojom se najavljuje gašenje ove grupe.

U uredbi se podseća na nekoliko protesta koji su rezultirali sukobima sa policijom.

"To je povreda slobode izražavanja, na meti je govor, a ne akcije", rekao je advokat SLT Rafeal Kemf, dodajući da će gašenje osporiti na sudu.

Grupe za zaštitu ljudskih prava istakle su da je taj potez odraz vladinog gušenja "zelenih" interesnih grupa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.