Spremni smo za skrining pravosuđa

Izvor: B92, 23.Sep.2013, 16:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Spremni smo za skrining pravosuđa"

Beograd -- Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković izjavio je da je Srbija spremna za početak sagledavanja stanja u pravosudnom sistemu od 25. septembra.

Tada u Briselu počinje eksplanatorni skrining u okviru pregovora o članstvu u Evropskoj uniji.

On je potvrdio da time praktično počinje dugi proces sagledavanja pravnog sistema Srbije iz ugla Evopske komisije i Evropske unije i ocenio da će u tom postupku do izražaja doći značaj donošenja Strategije i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << akcionih planova za reformu pravosuđa i borbu protiv korupcije.

Ministar Selaković predvodiće delagaciju Srbije koja će u Briselu 25. septembra prisustvovati otpočinjanju takozvanog eksplanatornog skrininga, posvećenog poglavlju 23, koje se odnosi na pravosuđe, borbu protiv korupcije i osnovna prava.

Selaković i Miščević u Briselu

Ministar pravde Nikola Selaković i glavni pregovarač Srbije Tanja Miščević u sredu i četvrtak će u Briselu u Evropskoj komisiji početi postupak upoznavanja s pravnom tekovinom EU u pravosuđu i temeljnim pravima. To je prvi korak ka očekivanom početku pregovora o prijemu Srbije u

EU.

On je objasnio da će u sredu i četvrtak EU, odnosno njeni predstavnici, predstaviti pravne tekovine EU u njihovim zakonodavstvima koje se tiču poglavlja 23.

"To je poglavlje koje otvara pregovore o ulasku i članstvu Srbije u EU i čijim zatvaranjem se faktički i završava ceo pregovarački proces", rekao je Selaković.

U delegaciji Srbije će, kako je najavio, osim predstavnika Ministarstva pravde i državne uprave, biti i predstavnici Vrhovnog kasacionog suda, javnog tužilaštva, Visokog saveta sudstva, Državnog veća tužilaca, Agencije za borbu protiv korupcije, kao i mnogih drugih državnih organa i regulatornih tela čije je učešće i mišljenje relevantno za otpočinjanje pregovora.

"Mi smo spremni. Sad će doći do izražaja značaj donošenja Strategije i Akcionih planova za reformu pravosuđa i borbu protiv korupcije", podvukao je Selaković.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Srbija spremna za skrining"

Izvor: Mondo, 23.Sep.2013

Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je danas da je Srbija spremna za početak sagledavanja stanja u pravosudnom..

Nastavak na Mondo...

Vlada predložila povećanje broja sudova

Izvor: Press, 23.Sep.2013

Donošenjem ovog zakona biće obezbeđena ravnomerna opterećenost sudova u Srbiji i svim građanima omogućen lakši pristup pravdi, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima. .. Predlogom zakona predviđeno je da se u Srbiji broj osnovnih sudova poveća na 66, a da se redukuje broj...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.