Spremni smo na sve, mi smo Amerika, Tramp da bude čvrst

Izvor: B92, 09.Avg.2017, 12:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Spremni smo na sve, mi smo Amerika, Tramp da bude čvrst"

Guverner Guama Edi Kalvo izjavio da upozorenje Severne Koreje o eventualnom raketnom udaru na ovu američku pacifičku teritoriju ne doživljava kao pretnju.

On je istakao i da je ostrvo je spremno za "svaku mogućnost".

Takođe je dodao da su odbrambeni kapaciteti strateški postavljeni tako da mogu da odbrane građane Guama.

"Guam je američka teritorija... Mi nismo samo vojna instalacija", rekao je Kalvo.

On je u onlajn video poruci naveo da je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kontaktirao Belu kuću gde su mu američki zvaničnici odbrane i bezbednosti rekli da nema promene u nivou pretnji, prenosi Rojters.

Takođe je dodao da će sa vojnim zvaničnicima u Guamu razgovarati o stanju vojne pripravnosti.

Kongresmenka iz Guama Medlin Bordalo takođe je izrazila uverenje da američke snage mogu da zaštite Guam od nuklearne pretnje Pjongjanga.

Ona je pozvala Trampa da pokaže "čvrsto liderstvo" i radi sa međunarodnom zajednicom na deeskalaciji tenzija i sprečavanju Severne Koreje da unapređuje svoj oružani arsenal.

"Guam ostaje siguran i uverena sam u mogućnost američke odbrane da zaštiti naše ostrvo i saveznike u regionu", rekla je ona.

Severna Koreja saopštila je prethodno da "pažljivo razmatra" plan o napadu raketama, a to upozorenje je uputila samo nekoliko sati nakon što je američki predsednik Donald Tramp poručio Pjongjangu da će bilo kakva pretnja SAD-u naići na "oganj i gnev".

Portparol severnokorejske Narodne armije saopštio je da će plan o napadu biti "sproveden u delo u više pravaca i odmah" nakon što lider Kim Džong-un donese odluku o tome, prenosi Rojters, pozivajući se na državnu severnokorejsku novinsku agenciju KCNA.

Istovremeno, neimenovani severnokorejski vojni portparol rekao je da bi Severna Koreja mogla da izvede operaciju iz predostrožnosti ukoliko SAD pokažu znake provokacije, navodi britanska agencija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.