Spremni da ukrove započetu kuću

Izvor: Vesti-online.com, 14.Nov.2016, 19:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spremni da ukrove započetu kuću

Mada je na Rogozni već bilo snega, a prava zima samo što nije stigla, Stojanka Dišović (81) i njen sin Miroslav (45) iz zabitog planinskog sela Krčmare još nisu ukrovili novu kuću koju, na zgarištu stare, grade uz pomoć čitalaca "Vesti" i humanih ljudi iz ovog kraja.

Ipak, postoje dobri izgledi da Stojanka i Miroslav pre prave zime, koja na Rogoznu stiže rano i traje sve do kraja aprila, dobiju krov nad glavom. Od velike pomoći biće im i donacije iz Sidneja u Australiji >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i Sabrikena u Nemačkoj, koje su im uručene ovih dana. Anonimni sveštenik iz Sidneja i veliki dobrotvori Ljuba i Rajka Tarlać, takođe žitelji ovog grada u Australiji, poslali su Dišovićima 300 australijskih dolara, a anonimni čitalac iz Sabrikena u Nemačkoj 20 evra. Donacija im je uručena teškom mukom jer su putevi do Krčmara, zbog obilnih kiša i lošeg vremena, skoro neprohodni.

- Skupljali smo dinar po dinar i evro po evro kako bismo skupili novac za građu i crep. Hvala Bogu, uspeli smo da ih kupimo. Nedostaje nam još malo para za preostali materijal i majstore, ali se nadamo da ćemo i to nekako prebroditi. Pozajmicom ili na neki drugi način - priča Miroslav i moli nas da se zahvalimo Rajki i svim drugim donatorima, koji su im pomogli ove jeseni i dodaje:

- Da nije bilo čitalaca "Vesti", ne bi bilo ni naše kuće. Prošle godine, nakon što nam je izgorelo sve što smo imali, čak i mala ušteđevina koju smo čuvali za majčino lečenje, sakupili smo oko 6.000 evra uz pomoć dobrih ljudi. Prvo smo u podrumu opremili jednu sobu i u toplom prezimili zimu, a sada nam je najvažnije da ukrovimo kuću da nam zidovi ne bi kisnuli i propadali.

Prema njegovim rečima, kuću će ukroviti, makar to radili po snegu i ledu. Donacija anonimnog dobrotvora iz Bad Homburga od 500 evra, koju su dobili krajem septembra i novih 300 dolara i 20 evra, koji su im uručeni ovih dana, bili su presudni u borbi za dizanje krova.

- Ova pomoć je stigla u pravom trenutku jer teško da bismo uopšte stigli do krova, a kamoli kupili građu i crep. Sam Bog nam je poslao te dobre ljude da nam pomognu u nevolji. Nikada nećemo zaboraviti njihovu dobrotu. Mi im se ne možemo odužiti, ali smo sigurni da će onaj "koji sve gleda" nagraditi njihova dobra dela - ističe baka Stojanka Dišović.

Žali se da je noge polako izdaju i da sve ređe izlazi iz podruma u kome živi sa svojim jedincem. Stara i bolesna, navodi da je njeno prošlo.

- Borila sam se da moj Miroslav, koji je zbog mene ostao na Rogozni, ima lepo uređeno domaćinstvo, ostane ovde i oženi se. Do kraja avgusta prošle godine kad nam je, zlom sudbinom i nesrećom, za nekoliko minuta sve pretvoreno u prah i pepeo, imali smo sve što nam je trebalo. Posle pet decenija krvavog rada i kućenja, sada sve moramo od nule. Nakon ukrovljenja kuće i useljenja, želela bih da doživim da se Miroslav oženi, potom nek bude kako mora biti - poručuje starica Stojanka.

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.