Izvor: Blic, 10.Apr.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spremna za svadbu

Spremna za svadbu

Duboki dekoltei, nagužvani krep-saten, jednostruki i dvostruki preklopi na grudima, vezeni korseti sa šniranjem i bez njega, šlepovi u obliku repa sirene ili klasični balski turniri, to su detalji koje saloni za izradu i prodaju venčanica nude ove sezone budućim nevestama. Jer modni trendovi diktiraju forme i te najlepše haljine u životu svake žene. Promene su, makar minimalne, prisutne svake nove svadbene sezone, a sezona venčanja kreće upravo posle >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Uskrsa.

- Mada je bela boja još popularna među našim nevestama i mada kod nas običaji nalažu da se sudbonosno 'da' kaže u belom, sve više devojaka prati svetske trendove. A u svetu je bela prošlost. Venčanice su boje slonovače, bež, crvene, bordo, narandžaste, ljubičaste, plave. Boja je obavezna, makar u detaljima - objašnjava za 'Blic' Jelena Milovanović iz salona 'Odiva', uvoznika venčanica pariskih kuća 'Anita Jakobsen', 'Seremoni kristijen' i 'Mari de Riv'.

Prirodni materijali su obavezni, ali glavna je ženstvena forma koja prati liniju tela, pripija se uz obline kao druga koža. Ni veo više nije u modi, a i venčići su prošlost. Nose se šeširi koji mogu da budu pokriveni velom ili necom. Salon 'Sreća' nudi i providne modele od tila, na kojima rese ili svetlucavi štras jedva pokrivaju grudi.

- Naša nova kolekcija venčanica, predstavljena pretprošlog vikenda na Sajmu venčanica 'Veding vikend' u 'Hajatu', spaja formu večernjih toaleta s početka 20. veka i aktuelne modne trendove - kaže Irena Celić, kreator 'Sreće', modne kuće specijalizovane za izradu venčanica i balskih haljina. - Til, plisirana svila, penasti materijali, puno čipke, asimetrični krojevi, to su svetski trendovi. U modu su ušle svilene orhideje, dok su doskora najčešći ukras bile ruže. Unikatni modeli su veoma traženi, jer mlade insistiraju da budu jedinstvene i neponovljive. Takve haljine su u svetu veoma skupe, dok kod nas koštaju između 400 i 500 evra.

U specijalizovanim salonima ističu da nije lako pomiriti trend i ono što devojke uistinu žele.

- Svaka devojka koja uđe u naš salon već je zamislila svoju buduću venčanicu, a pitanje je da li tako nešto postoji, da li se može izvesti, da li joj lepo stoji - kaže Jelena Milovanović iz 'Odive'.

Milovanovićeva kaže da su u Francuskoj ovog proleća hit minimalističke, jednostavne venčanice, često u boji, haljine koje mlade mogu da nose i posle svadbe.

- Naše devojke obično žele klasičnu belu balsku haljinu, ali mi nudimo i moderne providne venčanice, haljine ukrašene šljokicama i one od materijala koji podseća na fino ispleteni zlatasti džak.

Salon 'Pepeljuga' se hvali bogatim ručnim radom. Venčanice su ukrašene vezom, perlicama, štrasom i veštačkim draguljima. Poslednji, posebno brušeni kristali, značajno poskupljuju modele, ali deluju veoma efektno.

- Navezeni veštački biseri i kristali, ili cveće, ali diskretno - preporučuje Mirjana Stevanovski iz salona 'Anabela', generalnog zastupnika francuskih firmi 'Mis Keli' i 'Meri Liz', te italijanske 'Edike'.

Njihov sezonski hit je 'mikado', novi materijal, mešavina prirodnih vlakana i sintetike, puniji i teži od svile, pa zato i pogodan za isticanje oblina. Uz 'mikado' preporučuju svileni organdin i krep-saten.

- Za razliku od veoma ukrašenih haljina koje su dosad bile u modi, sada je akcenat na jednostavnosti - kaže za 'Blic' Jelena Marković, mlada kreatorka koja je na Sajmu 'Veding vikend' debitovala za 'Fešn studio'. - Venčanica ne mora da ima mnoštvo ukrasa da bi devojka izgledala posebno tog dana. Dovoljan je dobar materijal. Recimo, američki saten, koji je najkvalitetniji, organdin, muslin ili svila. Svilu najređe koristimo zato što većina devojaka iznajmljuje venčanice, a svila se teško čisti. Dragana Boškovski

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.