Spremna razorna hipersonična raketa; Pogađa za 30 minuta; Ne možete joj ništa

Izvor: B92, 17.Nov.2023, 13:15

Spremna razorna hipersonična raketa; Pogađa za 30 minuta; "Ne možete joj ništa"

Rusija navodno priprema razornu hipersoničnu raketu "avangard" od 20.000 milja na sat za koju je Putin rekao da je ne može zaustaviti nijedan odbrambeni sistem.

Podrazumeva se da nuklearno oružje, koje je predsednik Rusije Vladimir Putin ranije opisao kao "meteorit", može da se lansira izvan Zemljine atmosfere i da pogodi više ciljeva bilo gde u svetu za manje od 30 minuta, prenosi britanski list Ekspres.

Veruje se da je to jedino oružje te vrste, a Putin je upozorio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da zemlje na Zapadu nemaju sredstva da ga zaustave.

Projektil je viđen na nedavno objavljenim snimcima instaliranim u podzemnom lansirnom silosu u regionu Orenburg u Rusiji.

Rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da se interkontinentalna balistička raketa ubacuje u silosni bacač pomoću hidrauličnog mehanizma specijalne transportno-utovarne jedinice.

Prema njihovim tvrdnjama, reč je o najsloženijim tehnološkim operacijama koje traju nekoliko sati.

Veruje se da će projektil povećati borbene sposobnosti ruskih strateških nuklearnih snaga.

Britanski list podseća da je Putin još 2018. godine tvrdio da se razvija raketa koja “ide u cilj kao meteorit, kao zapaljena lopta, kao vatrena lopta“.

Vest dolazi nakon tvrdnji ukrajinske vojne obaveštajne službe da su višestruka testiranja ruskih raketa sa nuklearnim oružjem bila neuspešna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.