Izvor: B92, 06.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spremna infuzija za Šešelja

Beograd, Hag -- Sudsko veće Haškog tribunala izdalo je nalog holandskim vlastima da se pripreme za medicinsku intervenciju u slučaju Šešelj.

Sud očekuje da, "u cilju očuvanja zdravlja optuženog, a kako bi se izbegao gubitak života", holandski lekari budu u pripravnosti da primene i tzv. hranjenje na silu, odnosno da Šešelju, koji već 25 dana odbija da uzima hranu, daju infuziju.

U odluci sudskog veća koja je holandskim vlastima prosleđena pod oznakom "hitno", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << navodi se da je sud "veoma zabrinut zbog posledica koje štrajk glađu može ostaviti na zdravlje optuženog."

Istovremeno, sudije brine i mogućnost da štrajk glađu Šešelja onemogući nastavak suđenja, koje je prekinuto prošle nedelje.

Budući da je Šešelj jasno stavio do znanja da je prekid štrajka glađu u direktnoj vezi sa ispunjenjem zatheva, a da se zahtevi menjaju ili je o njima ranije već odlučeno, sudsko veće smatra da ima dovoljno razloga da se veruje da će njegov štrajk glađu biti nastavljen.

Inače, iz naredbe holandskim vlastima nedvosmisleno se vidi i namera sudskog veća da ostane pri odluci da se ne sme dozvoliti da Šešeljevo ponašanje u sudnici izmakne kontroli.

Objašnjavajući odluku da imenuje branioca u predmetu, koji bi intervenisao u slučaju nepriličnog ponašanja optuženog, sudsko veće citiralo je Šešeljeve izjave "da ga sudije podsećaju na inkviziciju", "da je sud međunarodno kopile velikih sila i Saveta bezbednosti", "da će rasturiti Tribunal u Hagu tako da ni holandska kraljica neće ostati cela".

Sudije žale što se optuženi odlučio da se za svoja prava bori sredstvima koja nisu pravna, ali ostaju pri stavu da "se nelegalnim procesima koje diktira ne mogu određivati uslovi suđenja".

"Suđenje, koje je do daljeg prekinuto, ne može zavisiti od manipulativnog ponašanja optuženog," zaključuju sudije i dodaju da Holandija, kao zemlja koja je domaćin sudu, mora da reaguje tako što će omogućiti lekarima u pritvorskoj jedinici da svim raspoloživim sredstvima, uključujući i infuziju, očuvaju zdravlje i život optuženog.

Koji se propisi primenjuju

Podsetimo, odgovornost za osobe koje se nalaze u pritvoru u Sheveningenu snose Ujedinjene nacije. Međutim, medicinsku negu u pritvorskoj jedinici Ujedinjenih nacija pružaju lekari iz Holandije, a na pritvorenike se primenjuju holandski propisi i standardi.

Sudsko veće svesno je da bi zahtev mogao pokrenuti dodatnu grupu problema, odnosno da se situacija sa Šešeljem bliži momentu kada će "pravo optuženog da odlučuje o svom telu doći u koliziju sa obavezom Tribunala da zaštiti njegovo zdravlje".

Sudije znaju da je Šešelj jasno stavio do znanja da odbija bilo kakav oblik medicinskog tretmana kao i pokušaj da se hrani na veštački način. Odbijanje se odnosi i na momente kada je pri svesti i na situaciju kada bi bio bez svesti. Sve to, smatraju sudije "može dovesti do situacije da njegov život neće moći biti sačuvan bez medicinske intervencije".

Sudsko veće shvata da zahtev za prinudno hranjenje povlači sa sobom i pitanje poštovanja međunarodnih protokola o odnosima pacijenta i lekara.

Pozivajući se na Evropski sud za ljudska prava, koji "prisilno hranjenje ne smatra torturom... ukoliko za to postoji medicinsko opravdanje i ukoliko se to čini na način koji nije nehuman niti degradirajući za onoga ko takav tretman prima'", Veće poziva holandske vlasti da važeći Protokol o ishrani u pritvorskoj jedinici uskladi sa međunarodnim standardima medicinske etike.

Tumačenje konvencija

Medicinski stručnjaci nisu složni u interpretaciji dve relevantne deklaracije, Malteške i Tokijske, na koje se ovom prilikom poziva sudsko veće. Obe se bave pitanjem da li profesionalna etika dozvoljava da se pacijentu koji to izričito odbija na silu daju hrana i lekovi.

Radikalniji smatraju da je reč o potpuno neetičkoj intervenciji. Umereniji smatraju da se situacija menja kada pacijent izgubi svest i da su u tom slučaju zamislive situacije kada obaveza lekara postaje da pokuša da spase život.

Dodatnu dilemu u celu priču unosi još jedan, takođe jasno izražen stav Šešelja: iako odbija pomoć lekara, on istovremeno saopštava da nikada nije nameravao da izvrši samoubistvo.

Eksperti iz oblasti medicinske etike, a sud poziva Holanđane da ih konsultuju, baviće se ovih dana, između ostalog, i odgonetanjem da li ta izjava Šešelja predstavlja jasan dokaz želje za životom, koja bi, ukoliko Šešelj izgubi svest, opravdala intervenciju lekara.

Zanimljivo je da su Srbija i Australija dve retke države u kojima ovo pitanje ne izaziva preveliku dilemu, odnosno u kojima je zakonito prinudno davanje hrane zatvorenicima koji štrajkuju glađu, u trenucima kada odbijanje hrane i lekova ugrozi njihovo zdravlje.

Post i kolac

Vojislav Šešelj ne prihvata da bude prebačen u bolnicu, ni u Holandiji ni u Srbiji, tvrde funkcioneri njegove partije. Šešelj nije bolestan, već je, kako kažu, u postu do smrti, zbog ugrožavanja njegovih ljudskih prava.

Radikali sa Šešeljem komuniciraju mobilnim telefonom, jer je, kako navode, on i suviše slab da dođe do telefonske govornice. Funkcioner SRS-a Dragan Todorović kaže da im je Šešelj poručio da će, ako ga na silu premeste u bolnicu, prestati da uzima i vodu.

"Šešelj više neće primati ni strane ni domaće lekare, prijatelje ili članove porodice, već će se sastajati isključivo sa sveštenikom. Do sada ga je obilazio jednom nedeljno, a od sada će, ako može, dva puta", kaže Todorović.

Na pitanje B92 kakvu poruku šalju građanima kada podržavanju svog lidera u nastojanju da gladuje do smrti, Todorović kaže da se Šešelj bori za svoja ljudska prava i da ne očekuje da ekspozitura SAD, kako je nazvao B92, to može da razume. S njim se saglasio nekadašnji dekan Pravnog fakulteta Oliver Antić.

"Evo, ja ću vam odgovoriti. Da li biste vi tesali glogov kolac na koji hoće da vas nabiju? On ne želi da učestvuje u sopstvenom linču, ne želi da živi još dve-tri godine bez ljudskih prava, već da bude junak. Ako vi to ne razumete, ja ne mogu da vam pomognem", kaže Antić.

"Šešelj u životnoj opasnosti"

Lekar Momčilo Babić izjavio je da Šešelj zbog štrajka glađu ima zdravstvenih problema koji mogu da dovedu do smrtnog ishoda. "On je u lošem zdravstvenom stanju, izgubio je 25 kilograma i nalazi se u jednoj vrsti metaboličkog haosa.

Međutim, prisutnog je duha i potpuno je svestan mogućih posledica. Upozorio nas je da mu ne dajemo nikakve savete, vezano za medicinski tretman, pre nego što budu rešena pitanja zbog kojih je započeo ovaj štrajk", kaže Babić za B92.

Francuski lekar Patrik Bario izjavio je novinskoj agenciji AP da je Šešelj svestan, ali veoma slab, i da postoji opasnost od srčanog udara, ukoliko nastavi štrajk glađu.

"On je veoma slab i mi smo veoma zabrinuti za njegovo zdravlje", rekao je Bario i dodao da će Šešelj "umreti u sledeće dve nedelje, ako nastavi štrajk".

Podsetimo, nakon sastanka sa predsednikom Tribunala Faustom Pokarom u Hagu, šef Nacionalnog saveta za saradnju sa Hagom Rasim Ljajić izjavio je da je Haški tribunal načelno spreman da dozvoli lečenje Vojislava Šešelja u civilnoj bolnici u Holandiji, van sudskog pritvora.

"Lečenje bi vršili lekari koje sam Šešelj predloži i u koje on ima poverenja. To je ustupak koji u Hagu mogu da učine, imajući u vidu ozbiljnu situaciju u vezi sa Šešeljevim zdravljem", kaže on.

Ljajić je rekao i da će Tribunal po hitnom postupku odlučivati o žalbi na prvostepenu odluku o nametanju branioca Šešelju protiv njegove volje, ali da ni predsednik Suda trenutno ne može prejudicirati kakva će biti odluka.

U međuvremenu, Vlada Srbije je saopštila da očekuje da će Sudsko veće Haškog tribunala u najkraćem roku doneti odluku da se Vojislavu Šešelju omogući da se sam brani u postupku koji se protiv njega vodi.

Tribunal: Šešelj treba da živi i da se vrati u sudnicu

Posle jučerašnje posete lekarske trojke Vojislavu Šešelju i izjava da je njegov život ugrožen, u Haškom tribunalu kažu da se slažu sa zabrinutošću lekara za Šešelja.

Portparol suda Refik Hodžić izjavio je da je, za razliku od nekih koji već govore o Šešeljevoj smrti, za Tribunal važno da on ostane živ i da će biti uccinjeno sve da njegov život ne bude doveden u pitanje.

Hodžić kaže da su tri od ccetiri Šešeljeva zahteva koje je naveo kao razlog za štrajk već ispunjena. Nema zabrane poseta porodice, dokumenti će mu biti dostavljani u pismenoj formi a ne na cd-u kao ostalim optuženima a moguće je lako rešenje i pitanja pravnih savetnika.

"Jedino što ostaje je pitanje Šešeljeve odbrane ali za rešenje tog pitanja neophodno je da se on vrati u sudnicu. Sve je u njegovim rukama," izjavio je Hodžić uz podsećanje da je, kada se odlučio za štrajk, Šešelj imao pravo da se brani sam.

Portparol suda je potvrdio da će, kada bude procenjeno da je Šešeljev život ugrožen štrajkom gladju, lekari zatvorske bolnice intervenisati.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.