Spremna dokumentacija o Divjaku

Izvor: RTS, 09.Mar.2011, 15:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spremna dokumentacija o Divjaku

Ministarstvu pravde dostavljena dokumentacija neophodna za izručenje bivšeg generala Armije BiH Jovana Divjaka Srbiji. Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević rekao je da postoji dovoljan stepen osnovane sumnje da je i Divjak učestvovao u zločinu u Dobrovoljačkoj ulici.

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević dostavio je Ministarstvu pravde dokumentaciju neophodnu za izručenje bivšeg generala Armije BiH Jovana Divjaka Srbiji, kao nadležnom za podnošenje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zahteva za ekstradiciju.

Zahtev za izručenje Jovana Divjaka Bosni i Hercegovini prosleđen je austrijskom ministarstvu pravde, rekao je agenciji Tanjug šef Odseka za međunarodno pravne odnose u Ministarstvu pravde BiH Neven Kurtović.

"Ministar pravde Bariša Čolak jutros je potpisao molbu za izručenje Divjaka, koja je sa svom potrebnom dokumentacijom diplomatskim putem prosleđena pravosudnim organima Austrije", rekao je Kurtović.

"Smatram da postoji dovoljan stepen osnovane sumnje da je i on učestvovao u izvršenju zločina u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine, i bez obzira na odluku Austrije i političke izjave koje stižu, ja postupam samo po zakonu. Ako sam svojim zakonitim postupanjem prepreka na putu evropskih integracija, pristajem da me smene", poručio je Vukčević na konferenciji za novinare.

Tužilac je naveo da ne pristaje da pravi selekciju žrtava prema tome čije su, kako je rekao, političke elite devedesetih godina prošlog veka bile više, a čije manje krive za užase koji su se događali.

"U Dobrovoljačkoj ulici imamo najmanje 39 žrtava teškog zločina u tri događaja i ja nijednog od njih neću da zaboravim", rekao je Vukčević, a potom nabrojao imena svih 39 žrtava i istakao da, bez obzira na pritiske i kritike koje čuje, nema pravo i neće da "trguje mrtvim glavama".

On je precizirao da na njega pritiske ne vrše državni organi, već mediji i nevladine organizacije preko medija. "Neka me smene ako je moje postupanje, isključivo po zakonu, problem", rekao je Vukčević.

Vukčević je naveo da još 2009. godine kolegi iz bosanskog Tužilaštva Miloradu Barašinu nudio potpisivanje sporazuma o ustupanju dokaza, kojim bi se dobio pravni okvir za prebacivanje tog predmeta pravosuđu BiH.

Istraga i u BiH

Bosansko tužilaštvo takođe vodi istragu protiv Divjaka i još 15 lica za slučaj Dobrovoljačka već šest godina, rekao je Vukčević i podsetio da je BiH uputila zahtev Austriji za Divjakovo izručenje.

"Da je sporazum potpisan, ne bismo u ovom obliku imali slučajeve Ganić i Divjak, a i slučaj 'Tuzlanske kolone' bi izgledao potpuno drugačije", rekao je Vukčević, ističući da on nudi rešenja, kako bi se sprečilo dalje vođenje paralelnih istraga za ista krivična dela.

Prema Vukčevićevim rečima, rešenje takvih situacija su potpisivanje sporazuma i razgovori o ustupanju dokaza za "Dobrovoljačku" i "Tuzlansku kolonu", ekspertska revizija vojnih predmeta koji su preuzeti od vojnog pravosuđa i poručio da ukoliko ipak Divjak bude izručen Srbiji u cilju utvrđivanja istine, da će se saglasiti da se brani sa slobode do okončanja istrage koja se vodi protiv njega pred srpskim pravosuđem.

"Da li je Divjak kriv, o tome može da odluči samo sud ili u Srbiji ili u Bosni i Hercegovini. Spreman sam na svaku saradnju u cilju rešavanja problema paralelnih istraga, ali ne po cenu brisanja ubijenih sa spiska žrtava", rekao je Vukčević.

Divjak je uhapšen 3. marta u Beču po srpskoj poternici, koja je za njim raspisana 2009. godine zbog sumnje da je učestovao u ratnom zločinu u Dobrovoljačkoj ulici prilikom povlačenja kolone JNA u maju 1992.

Divjak je juče pušten iz austrijskog ekstradicionog pritvora uz kauciju od pola miliona evra.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vukčević: Osnovane sumnje o Divjaku

Izvor: B92, 09.Mar.2011

Beograd -- Vladimir Vukčević izjavio da će Ministarstvu pravde Srbije dostaviti dokumentaciju za izručenje iz Austrije penzionisanog generala Armije BiH Jovana Divjaka...Tužilac za ratne zločine je rekao da postoji dovoljan stepen osnovane sumnje da je Divjak učestvovao u zločinu u Dobrovoljačkoj,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.