Spremite se za novu realnost: Leto će trajati pet i po meseci?

Izvor: B92, 23.Jun.2023, 09:18

Spremite se za "novu realnost": Leto će trajati pet i po meseci?

Direktorka Uprave za klimatske aktivnosti hrvatskog Ministarstva privrede ocenila da su se svežiji periodi produžili do juna, a oni topliji do decembra.

“Proljeće po temperaturnim prosecima nije odstupalo u odnosu na proteklih 30 godina, a bilo je izrazito kišovito pa su to ljudi doživljavali kao svežije vreme. Ovog juna prvih 30 stepeni došla je relativno kasno. To se u posljednjih 30 godina dogodilo tek tri puta”, navela je Dunja Mazoko Drvar.

“Uočili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << smo produženje toplog dela godine i to će se nastaviti, ako nešto ne učinimo. Očekujemo da će kroz 20 ili 30 godina leto trajati još duže. Prema nekim projekcijama broj dana toplog dela godine produžiće se na kopnu za tridesetak dana, a na moru za čak sedamdesetak dana”, upozorila je Mazoko Drvar.

Na pitanje da li je kasno da se nešto promeni, ističe da stvari nisu crno-bele, ali da nikada nije kasno i šta god počnemo da činimo, brže i jače, ublažićemo situaciju i vratiti se na prikladnije uslove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.