Spremite se za mobilizaciju: Preti najcrnji scenario

Izvor: B92, 16.Feb.2024, 18:23

Spremite se za mobilizaciju: Preti najcrnji scenario

Poljski premijer Donald Tusk izjavio je danas u Varšavi da Finska, Poljska i cela Evropa moraju da budu spremne za najcrnji scenario sa Rusijom.

On dodaje da moraju izgraditi takve kapacitete odbrane da se ne plaše njene vojne snage.

"Evropa mora da bude u stanju da mobiliše svoje snage i sredstva da se ne oseća uplašeno pred vojnom snagom Rusije. To je apsolutno potrebno i tu ćemo sarađivati", kazao je Tusk na konferenciji za novinare sa premijerom Finske Peterijem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Orpom.

"Mi, Evropljani, moramo da snosimo veću odgovornost za svoju odbranu. Mi, kao zemlje koje su blizu Rusije, to savršeno znamo", kazao je finski premijer, dok je njegov poljski domaćin dodao da su obe zemlje na neki način na frontu, jer obe imaju dugu granicu sa Rusijom, a Poljska još i sa Belorusijom.

Donald Tusk saopštio je da je njegova vlada donela odluku i izdvojila za to sredstva da se hitno bolje obezbedi i modernizuje ograda koju je Poljska podigla na granici sa Belorusijom i apelovao da i baltičke zemlje, kao i Finska i Poljska, bolje obezbede granice tako da ne ostane nijedna slaba karika u lancu.

"Imamo interes i da se reformiše legislativa o azilu, jer sadašnja u EU nije adekvatna za pretnje kakve je stvorila politika Rusije i Belorusije", kazao je Tusk.

Finski premijer je rekao da su današnje razgovore posvetili i boljoj zaštiti spoljnih granica Evropske unije.

"Razgovarali smo o paktu o migraciji i azilu. Evropa mora da ima oruđa da se suoči sa situacijama kada zloupotrebljavaju građane trećih zemalja za rat protiv nas", kazao je Peteri Orpo.

Sve o sukobu u Ukrajini iz minuta u minut možete pratiti ovde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.