Spremite se i zadrhtite... Rusi su spremili S-500 i on kida VIDEO

Izvor: B92, 07.Mar.2024, 09:27

Spremite se i zadrhtite... Rusi su spremili S-500 i on "kida" VIDEO

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da će protivvazdušni sistem S-500 Prometej, sposoban za obaranje hipersoničnih raketa, uskoro biti stavljen u službu.

To će, kako je navedeno u saopštenju ruskog ministarstva, značajno ojačati potencijal ruske PVO.

S-500 Prometej, naime, uspešno je završio niz testova, potvrdivši svoju sposobnost da obara hipersonične mete.

Ovo je postalo moguće zahvaljujući opsežnom radu obavljenom tokom testnog perioda, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tokom kojeg je kompleks pokazao najveću efikasnost protiv postojećeg i budućeg hipersoničnog oružja, tvrde ruski izvori, prenele su Novosti.

Ekspert Dmitrij Kornev je visoko ocenio mogućnosti S-500, ističući da sistem može da radi ne samo protiv bojevih glava interkontinentalnih balističkih raketa koje se kreću hipersoničnom brzinom, već i protiv vođenih bojevih glava, kao i protiv sistema manjeg dometa.

“Prema svojim mogućnostima, S-500 može da radi protiv bojevih glava interkontinentalnih balističkih projektila, a kreću se hipersoničnom brzinom i mogu da rade protiv vođenih bojevih glava, kao i sličnih sistema manjeg dometa”, rekao je Kornev, prenosi Izvestija.

S-500 Prometej predstavlja najnovije dostignuće u oblasti protivvazdušnih raketnih sistema, koji poseduje jedinstvenu sposobnost gađanja ciljeva u bliskom svemiru.

Ovaj kompleks je sposoban da radi na visinama do 200 km i na dometima do 600 km, što omogućava efikasno suzbijanje ne samo aerodinamičkih, već i svemirskih pretnji, uključujući satelite u niskim Zemljinim orbitama.

Veruje se da je S-500 najnapredniji na svetu, sposoban da uništi čak i salve hipersoničnih projektila, a ruski stručnjaci tvrde da bi S-500 mogao da gađa stelt avione pete generacije, pored svojih primarnih ciljeva krstarećih i balističkih raketa.

Sistem dometa angažovanja od 600 km, ima trostruko dalje dejstvo od svojih najbližih zapadnih rivala THAAD i patriot sistema koji ne mogu da gađaju preko 200 km.

Tvrdi se da ima jedinstvenu sposobnost da presreće manevarske hipersonične rakete pri brzinama većim od 10 maha, a gde se pretpostavlja da sistem srednjeg dometa S-400 može da presreće ciljeve od 8 maha.

Napredne karakteristike zbog kojih je S-500 cenjen uključuju veoma visok stepen svesti o situaciji sa dometom detekcije od 800 km, kao i njegova sposobnost da se umreži sa starijim sistemima protivvazdušne odbrane kao što je S-400 za još bolju svest o situaciji.

Tamo gde je prethodni sistem S-400, koji je ušao u upotrebu od 2007. godine, dizajniran imajući na umu neutralizaciju stelt ciljeva, posebno stelt lovaca kao što su novouvedeni F-22 i F-35 američkog ratnog vazduhoplovstva, vrednost S-500 protiv takvih ciljeva više puta je dovođena u pitanje.

S-500 je dizajniran da može da neutrališe mete veličine lovca, a njegovi veoma moćni senzori i precizni projektili ga čine potencijalno snalažljivim u takvoj ulozi. Ipak, sistem nije prvenstveno dizajniran za borbu protiv lovaca ili drugih taktičkih aviona na umu, već je fokusiran prvenstveno na neutralisanje ciljeva visoke vrednosti kao što su strateški bombarderi, strateške balističke rakete, sateliti i svemirski avioni.

Niži sistemi, kao što je S-400, i njegovi komplementi kraćeg dometa, kao što su BuK-M2 ili S-350, u međuvremenu će snositi odgovornost za borbu protiv taktičkih aviona koji dopunjuju S-500.

Međutim, čak i ako ih ne angažuje direktno, S-500 ima potencijal da doprinese u borbi protiv neprijateljskih stelt aviona. Snažni sistemski senzori otporni na ometanje, kada su umreženi sa S-400 i drugim sistemima manjeg dometa, obezbediće im veću svest o situaciji i omogućiti im da sami bolje angažuju stelt mete.

S-500 je takođe navodno dobro optimizovan da neutrališe avione za podršku od vitalnog značaja za efikasne operacije neprijateljskih stelt lovaca, kao što su avioni ranog upozorenja (AEW) koji koordiniraju NATO jurišne jedinice.

Tankeri su još jedna značajna meta i ključni su za omogućavanje lovcima da prelaze velika područja bez oslanjanja na spoljne rezervoare za gorivo koji bi inače ugrozili njihov radarski presek smanjujući prikrivene profile.

Američki stelt lovci, uključujući F-22, a posebno lakši F-35, imaju mnogo kraći domet od F-15 prethodne generacije ili od ruskih lovaca kao što su Su-30SM2 i Su-57, što znači čak i u Evropi ali posebno u Pacifiku, oni će se truditi da rade bez dopunjavanja goriva u vazduhu iz tankera.

Pošto su takvi tankeri ranjivi na napade S-500 sa udaljenosti do 600 km, ovo je potencijalna promena u taktici upotrebe američkih stelt lovaca.

Čak i rizik od kompromitovanja tankera mogao bi ozbiljno da ograniči operacije, jer ako tankeri budu oboreni, to bi moglo primorati lovce da izvrše hitno sletanje ili u suprotnom nastupa nemogućnost da se vrate u bazu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.