Spreman novi zakon, stupa na snagu 2023: Zabranjeno pušenje svima

Izvor: B92, 27.Jul.2022, 12:19

Spreman novi zakon, stupa na snagu 2023: Zabranjeno pušenje svima

Novozelandska vlada predstavila je novi zakon kojim pokušava da potpuno zabrani pušenje budućim generacijama, piše Gardijan.

Plan je osmišljen tako da se iz godine u godinu postavlja nova granica za kupovinu cigareta. Nove mere, o kojima se raspravljalo u parlamentu, smatraju se kao prve mere tog tipa u svetu.

Novozelandski zakonodavci obećali su biračima da će prekinuti, kako kažu, odvratnu i bizarnu vlast duvanskih kompanija, uvodeći prvi u svetu zakon koji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će sprečiti sledeću generaciju da ikada bude u mogućnosti legalno da kupi cigarete.

"Decenijama smo dopuštali duvanskim kompanijama da zadrže svoj tržišni udeo stvarajući njihov smrtonosni proizvod sve većom zavisnošću. Odvratno je i bizarno. U ovoj zemlji imamo više propisa o sigurnosti prodaje sendviča nego cigareta", rekla je pomoćnica ministarke zdravlja Ajiša Veral.

Nacrt zakona je već na prvom čitanju imao gotovo opštu podršku. Očekuje se da će stupiti na snagu 2023. godine.

Pravila se odnose samo na duvanske proizvode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.