Spremaju vojsku, jačaju granicu – Ovo je osetljivo mesto

Izvor: B92, 28.Jun.2023, 17:20

Spremaju vojsku, jačaju granicu – "Ovo je osetljivo mesto"

Poljski predsednik Andžej Duda nije isključio jačanje zaštite poljsko-beloruske granice, ali je dodao da je ona već dobro obezbeđena.

Prema njegovim rečima, Poljska je počela da jača granicu sa Belorusijom pre dve godine zbog migracione krize, a sada je njen nivo bezbednosti značajno povećan.

"Ovu granicu, spoljnu granicu EU, mi dobro štitimo", rekao je on u sredu na konferenciji za novinare u Kijevu.

"Naravno, ako postoji potreba, onda će biti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dodatno ojačana. Ali sada je nivo zaštite veoma visok i profesionalno urađen, ako govorimo o zaštiti granice", rekao je Duda.

Kako je naglasio poljski lider, Poljska je zemlja od strateškog značaja, uzimajući u obzir lokaciju takozvanog koridora Suvalki – dela poljsko-litvanske granice između poljsko-beloruske i poljsko-ruske granice.

"Ovo područje je pod posebnom kontrolom ne samo sa poljske i litvanske strane, već i iz NATO-a. Postoji zajednička borbena grupa NATO-a. Postoji područje kojim patroliraju američke trupe stacionirane u Poljskoj. Ovo je osetljivo i strateški važno mesto, koje već duže vreme ima posebnu zaštitu", rekao je Duda.

Odgovarajući na pitanje o premeštanju Vagnerovaca u Belorusiju, Duda je rekao da grupa od nekoliko hiljada dobro obučenih vojnika sa velikim borbenim iskustvom "predstavlja potencijalnu opasnost", jer niko ne zna u koje svrhe će služiti.

"Da li će predstavljati pretnju Ukrajini sa severa ili će biti iskorišćeni za održavanje migracionog pritiska na poljskoj i litvanskoj granici, ili će obavljati neke druge zadatke protiv NATO ili Ukrajine. Teško nam je da odgovorimo na ova pitanja sada", istakao je predsednik Poljske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.