Spremaju kazne za roditelje zbog šibe i kaiša

Izvor: Nezavisne Novine, 14.Okt.2015, 22:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spremaju kazne za roditelje zbog šibe i kaiša

BANJALUKA - Ukoliko prijedlog Savjeta za djecu Bosne i Hercegovine prođe u vladama i resornim ministarstvima, a po riječima naših sagovornika izgledno je da hoće, od naredne godine roditelji neće moći fizički da kažnjavaju djecu ili će u slučaju tako nečega odgovarati pred zakonom.

Saliha Đuderija, pomoćnica ministra za ljudska prava BiH i članica Savjeta za djecu, rekla je kako je Savjet ministara BiH u junu usvojio Akcioni plan za djecu BiH za period od 2015. do >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << 2018. godine i obavezao se da zakonom izričito zabrani svako tjelesno kažnjavanje djece u svim postavkama, uključujući i kažnjavanje kod kuće.

"Moramo zaštititi prava djece, između ostalog i zabranom bilo kakvog oblika fizičkog kažnjavanja. Ovim bismo se takođe približili evropskim zakonima. Do kraja godine ćemo podnijeti inicijativu, koju trenutno spremamo ka vladama i resornim ministarstvima", kazala je Đuderija.

Podsjetila je i da je UN-ov komitet u svom periodičnom izvještaju za BiH izrazio zabrinutost prisutnošću fizičkog kažnjavanja djece u porodici i dao preporuku da se i ovaj vid nasilja zakonom zabrani.

"Ne bi trebalo donositi novi zakon, nego u postojeće zakone ubaciti odredbu ili podzakonski akt koji eksplicitnije zabranjuje fizičko kažnjavanje djece. To bi bio zakon o socijalnoj zaštiti, o porodici, možda čak i zakon o obrazovanju. Ta odredba bi morala biti eksplicitna i da bukvalno zabranjuje fizičko kažnjavanje djece", ističe ona.

Na drugoj strani psiholozi se ne slažu u potpunosti. Štaviše, upozoravaju na moguće negativne posljedice primjene ovakvih pravila.

"Bilo kakvo nasilje nad djecom svaka normalna osoba osuđuje. Ali, kod ovakvog zakona bi se stvorili određeni problemi. Djeca su dosta pametnija i lukavija nego što su prije bila i nesumnjivo bi ga iskorištavala. Po donošenju takvog zakona oni će sigurno da kažu 'e, sad mi ne možeš ništa, ne smiješ me tući', što bi moglo da poremeti hijerarhiju porodice. I ne treba djecu tući, ali sam taj neki strah da ih kada učine nešto što ne treba očekuje kazna, dobar je preventivni faktor", navodi Borislav Zeljić, diplomirani psiholog iz Banjaluke.

On ističe da vjeruje da će zakon biti donesen, ali da neće biti primjenjivan. Naglašava kako je emocionalno naslije puno gore od fizičkog.

"Ja sam pripadnik one stare škole koja je 'dobijala' i od roditelja i u školi čak, a izrastao sam u relativno dobrog čovjeka. Mislim da taj zakon neće biti sprovođen, veoma je diskutabilno pitanje gdje se nalazi ta granica koju treba postaviti prilikom fizičkog kontakta", ističe Zeljić.

Sva istraživanja koja su rađena u našoj zemlji kažu da roditelji batinama "odgajaju" djecu i većina ih smatra da nije svaki udarac fizičko zlostavljanje.

Siniša Lovrić, roditelj osmogodišnjeg dječaka, kaže kako ne koristi nasilje u vaspitavanju svog djeteta, ali da svako dijete nekada pretjera, pa je jedino rješenje da "dobije po turu".

"Neke situacije jednostavno ne mogu da se drugačije riješe. Kako pokazati djeci kada se potuku sa drugom i nekoga povrijede, nego da osjete bol koju su nanijeli drugome? Ako ne želiš tako nešto sebi, nemoj ni ti drugome da radiš", kaže Lovrić.

UNICEF-ovo istraživanje, koje je objavljeno prošle godine, pokazuje da su fizičko i emocionalno kažnjavanje metode koje koristi više od 50 odsto roditelja u regiji.

U nekim zemljama je sličan zakon već donesen, a u našem komšiluku Hrvatska je prva koja ga je donijela. Kazna za roditelja koji "pljusne" svoje dijete je od šest mjeseci do pet godina zatvora i zakon je jedan od najstrožih u Evropi.

U Francuskoj zakon je usvojen, ali s odredbom po kojoj roditelji imaju pravo na "korekciju" djetetovog ponašanja, to jest na primjenjivanje sile do određene granice. Njemačka i Španija takođe su ovo podvele pod prekršaj koji se reguliše krivičnim zakonikom, a maksimalna kazna je četiri godine zatvora.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.