Sprema se vojna intervencija – zakazani sastanci načelnika generalštabova

Izvor: B92, 12.Avg.2023, 08:49

Sprema se vojna intervencija – zakazani sastanci načelnika generalštabova

Načelnici generalštabova oružanih snaga zemalja zapadne Afrike sastaće se u narednim danima kako bi pripremili planove za moguću vojnu intervenciju u Nigeru.

To je izjavio u petak portparol ovog regionalnog bloka.

Dve nedelje nakon što je vojna hunta u Nigeru svrgnula predsednika Mohameda Bazuma u ​​sedmom puču koji se dogodio u nekoj zemlji zapade i centralne Afrike u poslednje tri godine, blok EKOVAS je naredio u četvrtak da se rezervne vojne snage stave >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u stanje pripravnosti, preneo je Rojters.

Sastanci načelnika generalštabova takođe ukazuje na to da zapadnoafričke nacije intenziviraju pripreme za angažovanje trupa i moguću vojnu intervenciju protiv pučista u Nigeru.

"Jedan (sastanak) je planiran za sledeću nedelju", rekao je portparol EKOVAS-a.

Vojni zvaničnici Nigerije i Obale Slonovače najavili sastanak koji bi danas trebalo da se održi u Gani. Predložena vojna intervencija po svemu sudeći nije unela razdor i produbila sukobe u ovom strateški važnom regionu gde su zapadne sile zbog brojnih državnih udara postepeno gubile uticaj, dok Rusija uspešno jača svoj uticaj, navodi Rojters.

U petak su se hiljade pristalica vođa puča u Nigeru okupile u blizini francuskevojne baze na periferiji glavnog grada Nijameja.

Demonstranti su uzvikivali "dole Francuska, dole EKOVAS". Mnogi su mahali ruskim i nigerskim zastavama i klicali u znak podrške novom lideru zemlje, generalu Abdurahamanu Tijaniju, preneo je portal Al Arabija.

Izabranog predsednika Nigera Mohameda Bazuma zbacili su sa vlasti 26. jula članovi njegove garde, na čelu sa Tijanijem, i zatvorili ga u predsedničkoj palati.

Taj potez osudile su zemlje zapadne Afrike, Ujedinjene nacije i zapadne zemlje, uključujući Francusku, bivšu kolonijalnu silu i bliskog saveznika Bazuma.

Francuska u Nigeru drži oko 1.500 vojnika, koji su tamo bili poslati da pomognu u osmogodišnjoj borbi protiv pobune islamističkih ekstremista.

Francuska je prošle godine povukla svoje snage iz susednog Malija i Burkine Faso, nakon što su i tamo vojne hunte zbacile izabrane lidere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

U poslednjem trenutku OTKAZAN SASTANAK vojnih šefova Zapadne Afrike o Nigeru, tema je trebalo da bude vojna intervencija

Izvor: Blic, 12.Avg.2023

Planirani sastanak načelnika generalštabova država zapadne Afrike na kome je trebalo da se govori o pobuni u Nigeru otkazan je u poslednjem trenutku, javlja Bi-Bi-Si.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.