Sprema se strahovito nevreme: Očekuje se 50 centimetara snega

Izvor: B92, 19.Feb.2024, 18:57

Sprema se strahovito nevreme: Očekuje se 50 centimetara snega

Veoma snažan ciklon formirao se na severnom delu Atlantika.

Reč je o ciklonu čiji se centar nalazi južno od Grenlanda i koji sve više jača, a ujedno se i produbljuje.

Ovaj ciklon severnom delu Atlantika između Kanade i Islanda donosi veoma obilne snežne padavine, jugoistočno od Grenlanda i kišu, dok su južni deo Grenlanda zahvatile obilne snežne padavine.

Ovaj ciklon je specifičan po tome što ima karakteristike snažnog uragana, iako je reč o >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vantropskom ciklonu umerenih širina.

Udari vetra u ciklonu su i do neverovatnih 220 km/h i beleže se na južnom delu Grenlanda, dok su oko centra ciklona nad severnim delom Atlantika od 180 d0 200 km/h.

Talasi južno od Grenlanda imaju visinu i do 20 metara, tako da je ovaj ciklon velika pretnja po prekooekanske brodove.

Pored uraganskih vetrova, ciklon će južnom delu Grenalnda doneti i pola metra snega, uz vejavicu i mećavu, a snežni nanosi biće višemetarski.

Reč je o jednoj od veoma snažnih orkanskih i zimskih oluja na severnom Atlantiku, nalik uraganskim. Tokom jesenjih i zimskih meseci orkanske oluje česta su pojava na severnom Atlantiku i one se često direktno obrušavaju na severnu i zapadnu Evropu.

U toku večeri i noći front u sklopu ciklona zahvatiće i Island i doneti obilnu kišu i otopljenje, planinama i sneg, a otopljenje se očekuje zbog izraženog južnog strujanja. Očekuju se olujni vetrovi od 100 km/h.

U naredna dva dana ciklon će se svojim centrom sporo premeštati dalje na istok i u četvrtak će se naći južno od Islanda, a severnije od Irske i Škotske. Tada, ali i u petak i tokom vikenda imaće centar u blizini Farskih ostrva i imaće vrednost vazdušnog pritiska od 946 mb. Ovaj ciklon u svom zadnjem delu doneće sneg i zahlađenje Islandu, a britanskim ostrvima i Irskoj kišovito, ali i toplo vreme, zbog izraženog južnog strujanja.

Ovaj ciklon doneće orkansku oluju u drugoj polovini sedmice, naročito u petak i tokom vikenda oblasti Atlantika od jugozapadne do severozaapdne Evrope, a uticaće i na vreme na našem području, pa se u četvrtak i tokom vikenda očekuje naoblačenje i Srbija će tada biti pod uticajem južnog strujanja, uz kišovito vreme i temperature i do 20°C. Nastaće i sekundarni ciklon iznad centralnog Mediterana.

Inače, zahvaljujući ciklonskoj aktivnosti nad Atlantikom i Mediteranom, Srbiju, ali i veći deo evropskog kopna do kraja februara ne očekuje zimsko zahlađenje sa snegom, zbog toga što ćemo se nalaziti u prednjem i toplom sektoru ciklona, uz snažna južna strujanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

OČEKUJE SE I DO POLA METRA SNEGA! Velika pretnja! Formirao se snažan ciklon, a prema prognozama sledeće nedelje donosi haos ovom delu sveta

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Feb.2024

Reč je o jednoj od veoma snažnih orkanskih i zimskih oluja na severnom Atlantiku..Veoma snažan ciklon formirao se na severnom delu Atlantika. Reč je o ciklonu čiji se centar nalazi južno od Grenlanda i koji sve više jača, ujedno se i produbljuje...Ovaj ciklon severnom delu Atlantika između Kanade...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.