Sprema se poskupljenje TV pretplate?

Izvor: Večernje novosti, 09.Nov.2018, 19:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sprema se poskupljenje TV pretplate?

U Ministarstvu kulture spremaju predlog za finansiranje javnih medijskih servisa. Razmatraće se i visina TV takse, koja se uz račun za struju plaća 150 dinara U MINISTARSTVU kulture i informisanja očekuju da će javni servisi - Radio-televizija Srbije i Radio-televizija Vojvodine - i ove godine iz republičkog budžeta dobiti četiri milijarde dinara, od čega bi RTS-u pripala 3,1 milijarda, a RTV-u 900 miliona dinara. Pregovori oko novca su u toku. Pročitajte još: >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << Oslobađanje skupo kao tv pretplata! - Ministarstvo kulture i informisanja uputiće Vladi Srbije predlog izmena Zakona o javnim servisima koje će podrazumevati da se RTS i RTV finansiraju iz budžeta naredne dve godine - rečeno je "Novostima" u ovom ministarstvu.Pročitajte još: TV pretplata i naredne dve godine 150 dinara Oni očekuju da će se taj predlog naći na narednoj sednici Vlade. Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević je izjavio da će Vlada Srbije uskoro razmotriti sva rešenja za finansiranje RTS i RTV i dodao da je jedna od mogućnosti nastavak budžetskog finansiranja javnih servisa. - Svako od rešenja ima svoje prednosti, ali i svoje nedostatke, i ja sam uveren da će Vlada pri donošenju odluke o modelu finansiranja javnih servisa posegnuti za najrazumnijim rešenjem - rekao je ministar za portal "Cenzolovka".NUŽNI USLOVI ZA RAD - U ovoj godini oko 46 odsto prihoda potiče iz pretplate, oko 28 odsto iz budžeta, a 26 odsto su sopstveni prihodi - kažu u RTS. Podsećaju da deo sredstava dobijaju od pretplate (deo dobija RTV), deo iz budžeta, a deo novca obezbeđuje prodajom programa i usluga. Navodeći da će odluka Vlade Srbije biti poznata za nekoliko nedelja, Vukosavljević je kazao da će na nju uticati stanje u budžetu, standard građana i finansijski planovi Ministarstva finansija i Vlade Srbije. Inače, javni servis se delimično finansira i od TV takse, koja iznosi 150 dinara i plaća se preko računa za struju. U Ministarstvu smatraju da je taj iznos - mali. - Za poslednje četiri godine sve je poskupelo, samo je TV taksa ostala ista - kažu naši sagovornici. - Bilo bi logično da se cena poveća na 200 ili 250 dinara, ali to zavisi od Ministarstva energetike i rudarstva, koje je nadležno da predloge o pretplati upućuje Vladi Srbije, jer se računi plaćaju preko brojila za struju, koja su u nadležnosti EPS. U Službi za odnose s javnošću RTS pretpostavljaju da će budžet i naredne godine biti kao i ove ali da će se malo izmeniti odnos između izvora budžeta - odnosno da će biti nešto više novca iz sopstvenih prihoda i pretplate, a nešto manje iz budžeta.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

POSKUPLJUJE PREPLATA ZA RTS? Javni servis povećava cenu, EVO koliko će iznositi!

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Nov.2018

U Ministarstvu kulture i informisanja očekuju da će javni servisi - Radio-televizija Srbije i Radio-televizija Vojvodine - i ove godine iz republičkog budžeta dobiti četiri milijarde dinara, od čega bi RTS-u pripala 3,1 milijarda, a RTV-u 900 miliona dinara. Pregovori oko novca su u toku...- Ministarstvo...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.